Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Takmičenje za najbolje literarne radove o Srednjovjekovnoj Bosni


U okviru projekta “Tragovima Bosanskog kraljevstva” koji finansira Evropska unija, Fondacija Mozaik je, u saradnji s izdavačkom kućom “Connectum” iz Sarajeva, pokrenula takmičenje za izbor najboljeg literarnog rada osnovaca.

Priče, legende i predanja o srednjovjekovnoj Bosni prikupljat će i pisati učenici osnovnih škola na području općina Tešanj, Maglaj, Zenica, Kakanj, Visoko, Vareš, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf i Jajce – općina gdje će srednovjekovni spomenici i kraljevski gradovi biti obnovljeni i revitalizirani.

“Cilj takmičenja je oživjeti stara vremena i podstaći djecu da kroz istraživanje za pripremu ovih radova saznaju više o historiji srednjovjekovne Bosne”, izjavio je Feni izvršni direktor Fondacije “Mozaik” Zoran Puljić.

Deset najboljih radova koje će izabrati žiri s akademikom Tvrtkom Kulenovićem na čelu bit će uvršteni u zbirku legendi koju će potpisati Nisvet Džanko.

“Džanko će posjetiti ove općine te pomoći osnovcima u istraživačkom radu”, kazao je Feni Puljić.

Najbolji radovi bit će proglašeni na svečanosti na tvrđavi Vranduk 15. maja.

Projekt “Tragovima Bosanskog kraljevstva” trajat će 30 mjeseci i ima za cilj renoviranje spomenika kulture te unapređenje turističke ponude BiH. Vrijednost projekta je 550.000 eura.

(Fena)

Proudly powered by WordPress