Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vincenco Coppola posjetio MUP ZDK

Sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je posjetio general Vincenco Coppola, šef Policijske misije Evropske unije u BiH. 

Sa ministrom unutrašnjih poslova Azizom Brotlijom i policijskim komesarom ZDK-a Fahrudinom Bečirovićem, Coppola je razgovarao o Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji MUP-a ZDK, odnosno pismu Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, od 1. aprila 2008. godine, koje se tiče unutrašnje organizacije MUP-a ZDK. 

«General Coppola istaknuo je da je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a ZDK nastao kao rezultat zajedničkog rada MUP-a i EUPM-a, pri čemu je izričiti stav EUPM-a bio da, iz razloga ekonomičnosti i raconalnosti, jedna policijska uprava ne može u svom sastavu imati samo jednu policijsku stancu. On je naglasio da EUPM i dalje ostaje pri svojim smjernicama i stavovima kada je riječ o organizaciji policije ali je ukazao i na to da će stavovi OHR-a biti ispoštovani. Coppola je obećao da će EUPM, zajedno sa OHR-om i MUP-om, i dalje ostati uključen u rješavanje problema u vezi sa organizacjom policije u općini Žepče», saopćeno je iz MUP-a ZDK. 

Tokom današnje sastanka prvog čovjeka EUPM-a sa čelnicima MUP-a ZDK, postignuta je saglasnost i o potrebi uspostave nacionalnog balansa u MUP-u ZDK, što bi trebalo biti realizirano kroz formiranje zajedničkih timova koji će raditi na rješavanju ovog pitanja. 

«General Coppola je u skladu sa preporukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a na traženje Tribunala u Den Haagu, od MUP-a zatražio da formira tim istražitelja pri Odjelu za krivične istrage koji bi se bavio istraživanjem ratnih zločina počinjenih na području ZDK-a», saopćio je MUP Zeničko-dobojskog kantona. 

Proudly powered by WordPress