Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježena 63. godišnjica oslobođenja Visokog


Na današnji dan prije tačno 63 godine Visoko je osobođeno od fašističke okupacije, što su potvrdili i akteri tih historijskih događaja na današnjem prijemu kod načelnika općine Visoko.

 

Polaganjem cvijeća na dva spomen obilježja braniteljima i žrtvama odbrane Visokog iz perioda Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u BiH, obiljeežen je Dan oslobođenja Visokog, 07.april.

 

Bila je to prilika i da se evocioraju uspomene na ove dane…

 

 

„Uhapšeni smo 16. aprila ovdje u ovoj zgradi današnje općine Visoko. Među nama su bili Džudžo Mehmed, Patak  Mehmed, Skopljak Ahmed i drugi. Prilikom ovih hapšenja poginuo je i čuvar zatvora. Ujutro smo prebačeni u sarajevski zatvor, a već 02.maja bili smo u logoru Jasenovac. Tu su ostali braća Zahid i Vahid Bukurević. To su bili crni dani neizvjesnosti…nažalost većina uhapšenih te noći nikada se nije vratila…“ – istaknuto je na skupu. 

 

 

Tokom razgovora  naglašena je potreba obilježavanja ovakvih datuma i podsjećanje na historiju, posebno iz vremena aktivnog fašizma i okupacije. Istaknuto  je zapažanje kako mlađe generacije, djeca osnovnih i srednjih škola malo znaju o događajima  u BiH  tokom antifašističke borbe, te općim činjenicama kao što ej postojanje Jugoslavije.

 

Zainteresovani  su pozvani na centralni skup u Jablanici, 23. aprila kojim će biti obilježena godišnjica bitke na Neretvi  kao simbola odbrane od fašista.

 

Istaknuta je stalna potreba obilježavanja značajnih historijskih datuma iz dalje i bliske prošlosti. Načelnik općine Munib Alibegović je najavio i da će se zvanično obilježiti i 03.maj kao dan početka otpora u posljednjem ratu od 1992 – 1995.g.

 

Svečani dio programa  obilježavanja nastavljen je u OŠ „Alija Nametak“ na Bucima.

Proudly powered by WordPress