Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježen Svjetski dan Roma u Visokom


U Visokom se po prvi put zvanično obilježio 8. april, Svetski dan Roma i to nizom aktivnosti od strane Udruženja Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” iz Visokog. Članovi i simpatizeri ovog udruženja okupili su se u Gradskom parku, gdje je održan i prigodan govor povodom ovog dana, nakon čega je položeno cvijeće na Spomen kosturnicu palim borcima u Drugom svjetskom ratu, kao i na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u minulom ratu. Zatim je upriličen i defile kroz visočke ulice, nošenjem trasparenata na kojim su bile poruke upućene na prekid rasne diskriminacije, kao i poštivanje osnovnih ljudskih prava.
“Svjetski dan Roma ove godine obilježavamo sa željom da se prekine diskriminacija naših ljudi. Mi smo u BiH prisutni još od 16. vijeka, kada je sultan Sulejman dozvolio nastanjivanje Romima u tadašnju državu. Kao što se zna, Romi su 1971. godine priznati kao narod, tada smo dobili i našu himnu, kao i zastavu koja se sastoji od plave i zelene boje, koje simbolizuju nebo i zemlju, kao i crvenog točka, koji je simbol matične romske zemlje, Indije.” – rekao je okupljenim članovima i gostima Osman Halilović, predsjednik Udruženja “Budi mi prijatelj” iz Visokog.
Halilović je također rekao kako Romi sa područja opštine Visoko pored diskriminacije kojoj su izloženi u lokalnoj zajednici, često vrše i sopstvenu diskriminaciju u domenu obrazovanja i socijalnog zbrinjavanja. Međutim, u posljednje vrijeme se sve više radi na obrazovanju romske populacije, što donosi i veoma dobre rezultate. Organizuju se i razni kursevi, na kojem svi zainteresovi imaju priliku naučiti romski i engleski jezik, kao i osnove iz informatike.
“Naše udružnje već duže vremena radi u saradnji sa nevladinim organizacijama, prvenstveno sa World vision-om i to na doškolovavanju mlađeg naraštaja kroz vanredno obrazovanje. Imamo 67 takvih polaznika, od čega smo se izborili smo za 37 stipendija upravo za mlade visočke Rome koji pohađaju srednje škole.” – dodao je Halilović.
Na kraju obilježavanja Dana Roma, upriličena je i zakuska i druženje u prostorijama Udruženja.

Proudly powered by WordPress