Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dan Armije RBiH obilježen i u Visokom

Dan Armije BiH, danas je obilježen i u Visokom.

Položeno je cvijeće na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima visočke općine, u znak sjećanja na njihove lične i porodične žrtve, te najveći doprinos današnjem miru.

 

Obraćajući se prisutnima na prijemu kod načelnika općine Muniba Alibegovića, pukovnik Nihad Dervišević je izrazio svoje zadovoljstvo obilježavanjem ovog datuma.

„Danas mi obilježavamo 16. godišnjicu Armije i drugu godišnjicu Oružanih snaga, koje su jedan od najuspješnijih projekta BiH koji nas vodi ka evropskim integracijama. Naše se snage nalaze na najboljem putu, putu kolektivne sigurnosti. Danas je situacija u odnosu na 1992.g. puno povoljnija i svjetlija“ – izjavio je pukovnik Dervišević.

 

Izražavajući svoje žaljenje što se veći broj pripadnika Armije BiH iz Visokog oprostio od profesionalnog boravka u njihovim snagama, čestitku u povodu Dana Armije uputio je i predsjednik Udruženja dobitnika najvećih  ratnih priznanja Edin Hakanović.

 

Ratnih se godina prisjetio i jedan od ratnih komandanata, danas predsjedavajući OV Visoko, Mijo Mateša.

„ Mi smo na ovim prostorima, dragi prijatelji i saborci stvarali državu, teško i krvavo, za sva buduća vremena. Moram istaći da su meni posljednjih godina nedostajali ovakvi susreti i evociranje uspomena“ – izjavio je između ostalog Mateša.

 

On je pozvao predstavnike udruženja i institucija vlasti da se ratni događaji i značajni datumi obilježe još intenzivnije i radno, u smislu organizacije okruglih stolova i predavanja kroz koje bi se istakli najvažniji momenti koji danas čine historiju naše mlade države.

 

Istaknuto je da će se ove godine obilježiti i 3.maj kao početak dana otpora agresiji na BiH iz perioda 1992.g., s tim da će obilježavanje, zbog Praznika rada, početi 30.aprila ove godine.

 

Polaganju cvijeća na spomen obilježju, pored manjeg broja građana, predstavnika boračkih udruženja i općinskih službenika, ove su godine prisustvovali i učenici OŠ „Kulin ban“ Visoko.

 

Proudly powered by WordPress