Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Epidemija bruceloze u Visokom

Bruceloza na području ZDK i opštine Visoko uzima sve više maha, a na području pojedinih opština već je proglašena i epidemija bruceloze. Takav je slučaj i sa područjem opštine Visoko, gdje je samo u prva tri mjeseca prijavljeno osam oboljelih od ove zarane bolesti.
“Ove godine je oboljevanje od bruceloze na području opštine Visoko zabrinjavajuće. Naime, mi smo prije petnaestak dana prijavili epidemiju bruceloze na području visočke opštine, a kao potvrdu tome dobili smo i saglasnost od federalnog ministra zdravstva. Od početka ove godine pa do sredine mjeseca aprila imamo 8 slučajeva oboljenja od bruceloze kod ljudi, što je do sada najveći broj oboljelih otkako se ova bolest pojavila 2000. godine na području opštine Visoko, ali i države BiH.” – izjavio je dr. Enver Bektaš, šef epidemiološke službe u JU “Dom zdravlja sa poliklinikom” u Visokom.
Bektaš je dodao da se boji da bi ova godina mogla biti epidemijska, ne samo u Visokom, nego i u mnogim drugim opštinama na području cijele Bosne i Hercegovine.
“Bruceloza je tzv. zoonoza, odnosno bolest koja sa bolesnih životinja prelazi na ljude. Ono što je jako bitno da se zna, jeste da se bolest ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, tako da ljudi ne trebaju da se boje eventualnog prenosa bolesti. Kada je bruceloza u pitanju, kod nas su najviše oboljele ovce, mada je moguće oboljevanje i krupne stoke, te divljih životinja. Trebam reći da je svih ovih 8 oboljelih sa područja Visokog imalo kontakt sa sitnom stokom, odnosno ovcama.” – rekao je dr. Bektaš.
Najbitnije je da se ova bolest liječi kako treba i na vrijeme, jer kako ističe dr. Bektaš, u suprotnom može ostaviti posljedice posebno na koštano-zglobnom sistemu.
“Dom zdravlja sa poliklinikom u Visokom poduzeo je sve mjere koje su u njihovoj nadležnosti, ali mislim da je epidemija bruceloza sada i državni problem, jer je veliki procenat oboljelih na području cijele države. Međutim, bojim se da još uvijek nema prave strategije protiv bruceloze, nema kontrole stoke, uvozi se bolesna stoka. Mi do prije osam godina nismo praktično imali niti jedan slučaj ove bolesti, a nakon toga je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći.” – objasnio je dr. Bektaš.

Proudly powered by WordPress