Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kada će biti izložena u Visokom?

Original Povelje Kulina bana, koji se nalazi u Državnom arhivu u Dubrovniku, početkom maja bit će izložen u Sarajevu. Prvi put građani BiH moći će uživo vidjeti dokument iz 1189. godine koji svjedoči o državotvornosti naše zemlje, ali i prijateljskim odnosima s Hrvatskom. Za ovaj veliki događaj zaslužni su direktori dubrovačkog arhiva i Istorijskog arhiva Sarajevo Ivo Orešković i Sejdalija Gušić, kao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, koji su dogovorili predstavljanje Povelje Kulina bana u našoj zemlji. Tako će u okviru Dana Kantona Sarajevo i povodom obilježavanja 60. godišnjice Istorijskog arhiva ovaj historijski dokument od neprocjenjive vrijednosti biti izložen i pred oči bh. javnosti.  

“Nikada se nisam osjećao uzbuđenijim nego kada sam u Državnom arhivu u ruke primio dokument star 820 godina, koji govori o zemlji Bosni na način da je ona imala svoju državotvornost, svog bana, svoje ustrojstvo, zakone, ugovore, i to još prije devet vijekova. Mislim da je ovo kapitalna stvar, veliki i značajan dan za BiH. Kada je Ivo Orešković govorio koja je to garancija pod kojom bi došla Povelja, rekao je da je neprocjenjiva kao i Mona Liza” – kaže Hadžihafizbegović. 

Kulturna saradnja

Povelja Kulina bana stići će u Sarajevo pod velikim obezbjeđenjem. Ovo je, naime, tvrdi Orešković, prvi put da će ona uopće izaći iz Državnog arhiva u Dubrovniku.

– Cilj kulturne saradnje je da javna arhivska građa bude dostupna najširoj javnosti. Povelja nikada nije bila izložena, mi nju ljumoborno čuvamo u našem arhivskom skladištu iz razloga što je ona zahtijevala restauraciju, a to smo nedavno učinili u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Ona će u tom stanju, konzervirana i restaurirana, biti izložena u Sarajevu – ističe Orešković.

(avaz.ba)

Proudly powered by WordPress