Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova sjednica ili nova lakrdija

 

Nova sjednica Općinskog vijeća Visoko zakazana je za četvrtak, 9. jula u 12 sati.

Nakon što je sa posljednje sjednice Općinskog vijeća Predsjedavajući istog naredio izlagaču građanske inicijative da napusti sjednicu i pri tome demonstrirao retrogradnu i malograđansku nadmenost, vojničku strogost, bahatost i samovolju uz verbalnu podršku sekretara Općinskog vijeća i prešutno odobravanje skoro svih vijećnika (osim jednog izuzetka) na redu je i deveta sjednica Općinskog vijeća Visoko.

 

Svojm nesnalaženjem u vođenju prošle (ali ne samo prošle) sjednice predsjedavajući Općinskog vijeća pokazao je izlazna vrata građanskim inicijativama i na velika vrata upustio iskakanje iz prve klupe ili katapultno ispaljivanje  Načelnika općine Visoko za govornicu koja bi na sjednicama Općinskog vijeća trebala biti rezervirana za vijećnike koji su zastupnici građana ili za same građane. No, ona (govornica) uglavnom stoji na raspolaganju Načelniku općine Visoko kako bi oskudno i neselektivno izlagao lična razmišljanja i stavove a ponekad iznio i stav institucije/a koje predstavlja.

 

Daleko od onoga kako bi parlament lokalne zajednice trebao funkcionisati, institucija Općinskog vijeća je tako nevažna, nebitna, minorna. I to ne samo zbog toga što se odluke donose izvan okvira ove institucije koja služi samo za potvrđivanje volje nekolicine, nego i zbog toga što veći dio vijećnika ili ne zna ili neće ili oboje istovremenno. Tako naši vijećnici letargično prepuštaju izvršnoj vlasti (ili jednom njenom dijelu) i vaninstitucionalnim centrima odlučivanja da im služe za prosto dizanje zelenog kartona na kojem piše „ZA“ !

 

Da li će novo zasjedanje Općinskog vijeća više ličiti sjednicama parlamenta lokalne zajednice ili novoj lakrdiji ostaje da se vidi u četvrtak 9. jula tekuće godine.

 

Proudly powered by WordPress