Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Turistički ured Zenica: U Visokom nikakav finansijski efekat od turizma

Prema podacima iz Turističkog ureda Zenica, tokom 2008.g. na području općine Visoko evidentirano je ukupno 47 posjeta, od toga 34 domaća i 13 stranih gostiju koji su ostvarili ukupno 52 noćenja i to 40 domaćih i 12 stranih  gostiju. Prošle godine prema evidenciji ovog ureda u Visokom su postojale  4 smještajne jedinice kapaciteta 45 soba i 80 ležaja.

 

Ovi su podaci dostavljeni općinskom Vijeću, na upit vijećnika Mirzeta Hindije o finansijskom efektu  iz oblasti turističkih posjeta.

 

Iz zeničkog ureda naglašavaju i da prije 2008.g. na području općine Visoko nije bilo prijavljenih posjetilaca niti noćenja. Također, u Turističkom  uredu Zenica smatraju da podaci o posjetama i ostvarenom broju noćenja nisu tačni, iz razloga što se ne prijavljuje stvaran broj gostiju i ne evidentira se svako ostvareno noćenje. Šta je razlog zbog kojeg se izbjegavaju prijaviti noćenja i posjete u visočkim hotelima, motelima i privatnim smještajima? Pretpostavlja se da je razlog nekoliko maraka troška po prijavljenom gostu, nerazvijena svijest  naših ugostitelja, a  vjerovatno i nerad nadležnih kantonalnih inspekcija.

 

 

Proudly powered by WordPress