Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Armin Muzaferija se uspješno predstavio u Italiji

 

Nakon najavljenog bratimljenja Regionalne muzičke nagrade Indexi i italijanskog festivala Castrocaro, Armin Muzaferija, prvi predstavnik regije na ovom prestižnom festivalu, vratio se u Sarajevo, prepun predivnih utisaka i uspomena koje će ga pratiti cijeli život.

 

Festival Castrocaro počeo je 26. juna i prva dva dana Armin je prisustvovao work-shoppovima i treninzima kojima su organizatori pripremali mlade muzičare za nastup i sveukupno predstavljanje. Već na pripremama, Armin se izdvojio profesionalnošću i snalaženjem na festivalu, čak i tako velikom.

 

Na work-shoppovima, te na samom predkvalifikacionom izboru, Armin je Italijanima predstavio sevdah i izazvao opšte oduševljenje, što nije nimalo čudno, uzimajući u obzir Arminove glasovne sposobnosti i moć opčinjavanja koju sevdah nosi sa sobom.

 

Uz 300 takmičara iz Italije, pored Armina, svoje umijeće pokazale su i  još dvije predstavnice Mađarske, te izaslanik Rusije.

 

U ovako brojnom sastavu i ozbiljnoj konkurenciji, Armin je pred kvalifikacionom komisijom nastupio sa pjesmom „Gdje mi ljubav spava“ i oduševio stručnu komisiju i organizatore koji su svakom mogućom prilikom najavljivali i brojnim medijima predstavljali našu zvijezdu, kao velikog profesionalca i izvrsnog umjetnika iz BiH.

 

Nakon prolaska u polufinale, Armin se trebao predstaviti u takmičarskom dijelu u finalnoj večeri, 10. jula. U želji da se pokaže na najbolji mogući način i regiju predstavi u pravom svjetlu, Armin, po prirodi perfekcionista, odlučio je da to neće učiniti, iz jednostavnog razloga što je uslov za nastup na finalnom izboru pjesma na italijanskom jeziku, a sedam dana je zaista premalo vremena da se pjesma „Gdje mi ljubav spava“ kvalitetno pripremi i izvede na jeziku domaćina festivala.

 

No, neovisno o odustajanju od nastupa u takmičarskom dijelu, dobili smo poziv od Castrocaro festivala da Armin 10. jula nastupi u revijalnom dijelu programa i na taj način još se jednom predstavi ne samo italijanskoj publici, već i cijeloj Evropi, obzirom da RAI UNO, najveća italijanska državna televizija, tradicionalno uživo prenosi završnicu ovogodišnjeg, 52. po redu, festivala mladih nada Castrocaro.

 

 

 

 

Proudly powered by WordPress