Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prikupljena 71 000 KM za kupovinu mamografa za potrebe visočkog Domu zdravlja

I pored činjenice da nisu prikupljena  sva planirana novčana sredstva, visočki Dom zdravlja uskoro će dobiti aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke – mamograf – potvrdila je za Radio Q direktorica ove zdravstvene ustanove Vasvija dr. Šahinović.

Prema njenim riječima prikupljena  je 71 000 KM, što će uz prilog od Općine Visoko od 20 000 KM, biti dovoljno za kupovinu aparata.

 

Podsjećam, donatorska akcija za nabavku aparata mamografa je zvanično počela 01.februara. Ovaj aparat trebao bi omogućiti  prevenciju i rano otkrivanja karcinoma dojke kod žena sa područja općine Visoko. Cilj je bio prikupiti 160 000 KM za kupovinu mamografa, no ta sredstva u cjelosti nisu prikupljena.

“ Mislim da ćemo i sa  ovih 90 000 KM kupiti kvalitetan aparat. Cilj nam je smanjiti troškove i  omogućiti svim ženama pravovremen pregled” – izjavila je za Radio Q dr. Šahinović.

 

Pacijentice  s područja Visokog  trenutno ovaj pregled plaćaju 25 KM. Pregled se obavlja u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje pacijentica  snosi troškove prijevoza, naručuje se na pregled, s periodom čekanja 2 do 3 mjeseca. Sa mamografom u JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko troškovi pregleda iznosit će  20 KM, a  tim sredstvima bi se plaćali troškovi razvijanja filmova i operativno – administrativnih troškova, a  besplatan pregled bit će za sve žene sa dijagnosticiranim karcinomom dojke.

 

Proudly powered by WordPress