Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

NK Bosna, saopštenje za javnost: Ko, zašto i zbog čega tuži Bosnu – Adnan Fočić 29.500,00 KM, Kenan Bečirević 37.650,00 KM, Asim Saračević 7.226,00 KM…

 

Na Izbornoj sjednici Skupštine NK “Bosna” Visoko, održanoj

dana, 18.01.2008. godine razriješeno je prethodno članstvo Skupštine NK “Bosna” i izvršen je izbor novih članova Skupštine kluba. Također, razriješeni su prethodni članovi Upravnog odbora i izvršen je izbor novih članova Upravnog odbora kao i izbor lica ovlaštenih za zastupanje i predstavljanje NK “Bosna” Visoko.

 

Važno je naglasiti da je zvanična primopredaja između starog i novoizabranog Upravnog odbora, prethodnog direktora kluba i novog direktora kluba izvršena u domenu postojećih dokumenata koji su bili pohranjeni kod sekretara kluba i tadašnjeg predsjednika Upravnog odbora kluba, g-dina Rašida Kalote.

 

U planu i programu rada novoizabranog Upravnog odbora, prioritetan zadatak je bio da NK “Bosna” Visoko ostane u Prvoj ligi FBiH i da obezbijedi potrebna finansijska sredstava za nesmetan rad i funkcionisanje kluba.

 

Na kraju takmičarske sezone 2007/2008 godine NK “Bosna” je izborila opstanak u Prvoj ligi FBiH, a juniorska selekcija NK “Bosna” je izborila finale kupa BiH kao i učestvovanje na završnici Prvenstva za prvaka BiH.

 

Postavljene zadatke u planu i programu rada novi Upravni odbor na čelu sa g-dinom Softić Fuadom više nego uspješno je realizovalo, gdje je NK “Bosna” iz Visokog na kraju takmičarske sezone 2008/2009 godine zauzela treće mjesto na tabeli Prve lige Federacije BiH što predstavlja najbolji rezultat u posljednjih 6. godina.

 

U pripremi Plana i programa rada od samog početka preuzimanja funkcija u klubu, tačnije od 18.01.2008. godine kada je održana Izborna skupština, Upravni odbor se suočava sa ozbiljnim finansijskim problemima koji su naslijeđeni iz prethodnih godina. Finansijski problemi su proistekli iz neplaćanja obaveza kluba prema povjeriocima za koje Upravni odbor nije znao niti su za iste postojali ikakvi dokumenti, a koji pristižu u klub sve vrijeme od kada je novi Upravni odbor na čelu sa g-dinom Softić Fuadom peuzeo klub. 

 

S obzirom na ozbiljnost situacije u NK “Bosna” i na činjenicu da ovaj Upravni odbor radi po principu transparentnosti, visočku javnost želimo obavijestiti o slijedećem:

 

Po samom preuzimanju dužnosti, sadašnji Upravni odbor NK “Bosna” po pravomoćnoj i izvršnoj presudi Općinskog suda u Visokom zaključio je sporazum o vansudskom poravnanju sa tražiocem izvršenje Saračević Asimom iz Sarajeva i isplatio imenovanom ukupan dug u iznosu od
7.226,00 KM. G-din Asim Saračević je vršio funkciju trenera u NK “Bosna” i obaveza se odnosi na period 1999. godine.

  

Dana, 23.01.2008. godine, sadašnji Upravni odbor NK “Bosna” iz Visokog je po pravomoćnim i izvršnim presudama Općinskog suda u Visokom  zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa “Centrotrans – Eurolines”, d.d. Sarajevo i isplatio ukupan dug u iznosu od 20.662,75 KM. Ova obaveza proističe iz perioda od 01.07.1998. godine do 24.08.2000. godine.

 

Također, u toku je sudski postupak kod Općinskog suda u Visokom po tužbi tužioca Dolovčić Derviša iz Visokog radi isplate otpremnine u iznosu od 1.790,65 KM proistekle iz prethodnih godina. 

 

JKP “Visočica” iz Visokog uputila je na adresu kluba Opomenu pred tužbu radi neplaćanja obaveza za komunalne usluge iz prethodnih godina u iznosu

od 118.403,61 KM.

   

Bivši igrač kluba Bečirović Kenan, uputio je žalbu Nogometnom savezu BiH radi isplate duga u iznosu od 37.650,00 KM koji potražuje od NK «Bosna» a koja je odbijena zbog apsolutne zastare potraživanja.

 

Zbog neizmirenih obaveza ranijih rukovodstava koji su bili na čelu kluba, na adresu NK “Bosna” iz Visokog, po pravomoćnoj i izvršnoj presudi broj: P:467/2000 od dana, 25.04.2001. godine, pristiglo je pravosnažno i izvršno Rješenja o izvršenju upućeno od strane Tražioca izvršenja Fočić Adnana iz Sarajeva radi naplate duga u iznosu od 29.500,00 KM i troškova parničnog i izvršnog postupka u iznosu od 2.143,00 KM radi čega je blokiran račun kluba i onemogućen dalji rad kao i funkcionisanje NK «Bosna».

 

S obzirom na način kako se radilo prethodnih godina, za očekivat je da će se pojaviti i novi povjerioci prema NK “Bosna” Visoko radi naplate svojih potraživanja.

  

Ovim putem, upućujemo poziv svim odgovornim u općini Visoko da se aktivno uključe u rješavanje finansijske situacije koja je nastala u NK “Bosna”, te da se zajedničkim naporima iznađe način za deblokadu računa.

   

Upravni odbor NK “Bosna” Visoko će učiniti sve da dođe do dokumentacije na osnovu koje pristižu pravosnažna sudska rješenja i opomene, a koji u ovom trenutku nema u arhivi kluba, te ćemo informisati javnost o odgovornim.

 

Ovim postupcima, NK “Bosna” Visoko je nanesena velika materijalna šteta, ugrožen sportski renome kao i rad i funkcionisanje kluba u ovom momentu.

 

Ovo saopštenje je u cilju pravilnog informisanja sportske javnosti u Visokom o trenutačnoj situaciji u klubu, a koja je nastala na osnovu  nepravilnosti u radu NK «Bosna» između 1996. godine i 18.11.2003. 

 

Proudly powered by WordPress