Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježena slava Sv. Prokopija

 

Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom svečano je obilježila svoju krsnu slavu. Pred do sada najvećim brojem vjernika iz Visokog i BiH, služena je arhijerejska liturgija, koju je predvodio Mitropolit Dabrobosanski gospodin Nikolaj. Kao što je poznato, crkva sv. Prokopija u Visokom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, odlukom Komisije za čuvanje nacionalnih spomenika iz 2004. godine, a spomenik je i ranije uživao zakonsku zaštitu kao spomenik na Privremenoj listi pod imenom crkva sv. Prokopija-Visoko.

U crkvenoj opštini Visoko i u visočkog parohiji pravoslavne crkve svečano smo upriličili proslavu hramovne slave Sv. Prokopija. Svake godine, pa tako i ove, to obilježavamo 21. jula. Imali smo čast da ove godine sa nama bude i Njegovo visoko preosveštenstvo Mitropolit Dabrobosanski gospodin Nikolaj, uz sasluženje sveštenstva iz okolinih parohija. Sv. velikomučenik Prokopije mnogo je proslavljan i poštovan u ovom narodu ovdje, a crkva u Visokom ove godine obilježava i 152 godine svoga postojanja te je treća najstarija crkva u BiH. Već smo odredili i kuma za slavu iduće godine, a to će biti Nikola Živković.” – sveštenik jerej Marko Maleš.

Liturgiji, ali i ostalim događajima upriličenim povodom slave Sv. Prokopija, pored visočkih pravoslavaca, najviše vjernika je pristiglo iz Bijeljine, a u pitanju su ljudi koji su nekada stanovali upravo u Visokom i visočkim selima. O liku i djelu Sv. Velikomučenika Prokopija govorio je Mitropolit Dabrobosanski, koji je sa kumom slave i slomio slavsku pogaču.

Prošle godine sam se prijavio da budem kum na ovogodišnjoj slavi. U meni je prevagnula vjera, vjera u bolji život i bolje odnose među ljudima. Imao sam obavezu da pripremim slavski kolač, slavsko žito i svijeću.” – objasnio je Miroslav Mirić, ovogodišnji kum slave Sv. Prokopija.

Proudly powered by WordPress