Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pripreme za pojavu svinjske gripe u ZDK

Nakon što je Kantonalna Vlada odobrila sredstva u iznosu od 12 hiljada KM za nabavku lijekova koji će biti dostupni građanima Zeničko-dobojskog kantona u slučaju pojave gripe tipa A, direktor Zavoda za javno zdravstvo dr Senad Huseinagić je istakao da se, prema procjenama epidemiloga, radi o minimalnoj količini od 200 doza, potrebnoj za slučaj pojave svinjske gripe na ovom području. Član Koordinacijkog tima za praćenje pojave nove gripe na području kantona dr Salih Tandir istakao je da je uspostavljen sistem praćenja pojave oboljenja na ovom području, uključujući i mogućnost skrininga na prisustvo gripe tipa A kod sumnjivih slučajeva.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr Mišo Kuznmanović ne očekuje da će u Bosni i Hercegovini doći do značajnijeg širenja gripe tipa A, ali je ovo ministasrtvo, odgovarajući na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo, obezbijedilo sredstva za nabavku dovoljne interventne količine antiviralnog lijeka za slučaj potrebe liječenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Zavod za javno zdravstvo će, nakon dobijanja zvanične Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona, odmah pokrenuti proceduru javne nabavke lijekova za gripu tipa A po hitnom postupku, kako bi što prije dobili ovu količinu „Tamiflu-a“, koja će biti dovoljna u prvim momentima pojave oboljenja, ali i optimalna, s obzirom na kratak rok trajanja lijeka“,- izjavio je Senad Huseinagić, direktor Zavoda, dodajući da na području Zeničko-dobojskog kantona još nije zabilježen niti jedan slučaj gripe tipa A.

Naši stručnjaci uvezani u Koordinacijski tim za praćenje pojave nove gripe na području kantona, spremni su da odgovore na potrebu liječenja većeg broja ljudi, po upustvima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a sve zdravstvene ustanove sedmično upućuju izvještaje Kantonalnom zavodu, koje ova ustanova proslijeđuje na federalni nivo, izjavio je za RTV Zenica, član Koordinacijskog tima dr Salih Tandir.

Očekuje se i da će Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine uskoro biti odobrena određena suma sredstava za nabavku lijekova protiv gripe tipa A. Radi se o jednom međunarodnom projektu, u sklopu kojeg će po kantonima biti raspoređena određena količina lijekova „Tamiflu“, saznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona.

 

Proudly powered by WordPress