Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kontrolisano skoro 19 hiljada vozača i vozila

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su tokom mjeseca jula 2009. godine vršili redovne i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenog krivičnog djela, predmeta kojim je izvršeno krivično djelo, predmeta koji se posjeduju protivno zakonskim odredbama, kao i otkrivanja izvršilaca krivičnih djela. 

Tom prilikom kontrolisana su ukupno 18.963 vozača i vozila u saobraćaju, zbog utvrđenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH izdata su 4.572 prekršajna naloga, izvršen je pregled 3.000 vozila i 1.418 lica u vozilima sukladno članu 25. Zakona o policijskim službenicima Ze-do kantona, legitimisano je 2.712 lica, 278 vozača je zatečeno da upravljaju motornim vozilom pod dejstvoma alkohola, 60 kontrolisanih vozača je upravljalo vozilom bez položenog vozačkog ispita, za 125 vozila je utvrđeno da ne posjeduju važeću registraciju, dok je zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja isključeno 10 vozila.

U naznačenom periodu izvršeno je legitimisanje 2.712 sumnjivih lica, pronađeno je i oduzeto 6 vatrenih i 8 hladnih oružja, u 20 slučajeva su pronađena opojna sredstva, 126 lica je lišeno slobode, a na zahtjev građana je izvršeno 1.885 intervencija od strane policijskih službenika.

Proudly powered by WordPress