Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Industrijska proizvodnja pala za 15,7 posto

Industrijska proizvodnja na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u prvih šest mjeseci 2009. doživjela je pad za 15,7 posto. U istom periodu pokrivenost uvoza izvozom u ZDK-u iznosila je 85,53 posto i po njoj je ovaj kanton zadržao lidersku poziciju BiH.

„Žalosno je da se na uvoz prehrambenih proizvoda potroši milijardu KM. Prehrambeni sektor u BiH i ZDK-u najviše je zapušten, a svi nivoi vlasti govore da nam je poljoprivreda najveća šansa“, kaže Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK-a.

Prema statističkim podacima do kojih je Privredna komora ZDK-a došla iz kantonalne Službe za zapošljavanje, na evidenciju nezaposlenih zbog prestanka radnog odnosa u posljednja tri mjeseca 2008. i šest mjeseci ove godine, prijavile su se 8.472 osobe.

„Zbog sporazumnog raskida ugovora, povrede radne obaveze i sličnog bez posla je u devet mjeseci ostalo 3.255 osoba, a zbog stečaja i likvidacije 661 osoba. Tehnološki ili organizacioni višak postalo je 4.556 osoba. Kao utjeha može poslužiti činjenica da se broj novoprijavljenih radnika bez posla smanjuje iz mjeseca u mjesec“, kaže Botonjić.

Privredna komora ZDK-a raspolaže podacima da je u maju u ovom kantonu bilo zaposleno 70.977 osoba, što je za 3,1 posto manje u odnosu na mjesečni prosjek 2008. godine. U privrednim djelatnostima radi 55.346 osoba ili 78 posto, a u neprivrednim djelatnostima 15.631 ili 22 posto.

Prosječna plaća u ZDK-u iznosi 662,69 KM, što je za 6,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona pozvao je danas vlasti u BiH da se stave u funkciju zaštite domaće privrede, a upozoreno je i na problem povrata imovine ovdašnjih preduzeća na teritoriji Republike Srbije.

(Fena)

 

Proudly powered by WordPress