Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Donacija Japana vrijedna 48 000 Eura

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Futao Motai boravio je danas u prvoj protokolarnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu.

Motao se sastao s premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem. Razgovarano je o aktuelnim privrednim dešavanjima u ovom kantonu i Galijašević je visokog gosta informirao o projektima koje Vlada poduzima radi stabilizacije ekonomskih prilika.

“Razgovori koje sam vodio s premijerom Kantona i s načelnikom Općine Zenica Husejinom Smjalovićem odnosili su se na razvojne projekte. Saznao sam na koji način oni razmišljaju da riješe ove projekte. To je široki spektar problema, ali i projekata i impresioniran sam načinom na koji oni žele dugoročnije riješiti te probleme. Objasnio sam i način na koji će Japan pružiti pomoć ovoj regiji”, izjavio je ambasador Motai.

Nakon susreta s Galijaševićem i Smajlovićem, japanski ambasador prisustvovao je ceremoniji primopredaje kardiomobila, ambulantnog vozila opremljenog EKG aparatom, defibrilatorom, setom za reanimaciju i ostalom medicinskom opremom koja pruža visoki kvalitet usluge u hitnim slučajevima tokom prijevoza pacijenata do Službe hitne pomoći Zenica ili Kantonalne bolnice Zenica.

Vrijednost vozila koje je donirala vlada Japana iznosi 48.089 eura ili 94.053 KM.

Ambasador Futao Motai i direktor Javne ustanove Doma zdravlja Zenica dr. Ferid Alić podsjetili su da je vlada Japana 2006. godine zeničkom Domu zdravlja donirala rendgen aparat i komoru za razvijanje filma i da je od 1996. za poboljšanje medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama u BiH japanska vlada izdvojila više od 50 miliona eura.

Proudly powered by WordPress