Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Do kraja augusta rebalans budžeta

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević izjavio je da su u toku aktivnosti na izradi rebalansa budžeta ZDK-a za 2009. godinu.

„Zbog nedostataka jasnih smjernica, još radimo na izradi ovog rebalansa. U svakom slučaju okončat ćemo ga do kraja augusta, do kada je zadati rok od Vlade Federacije BiH. Rukodovodit ćemo se smjernicama Međunarodnog monetarnog fonda jer to je jedan od uvjeta za realizaciju stand-by aranžmana za BiH“, izjavio je Galijašević.

Prema smjernicama MMF-a i metodologiji kojom raspolaže, procjenjuje se da bi nedostajuća sredstva, odnosno deficit u ovoj godini za Zeničko-dobojski kanton bio 15 miliona KM u odnosu na realizaciju prihoda. Aktivnosti oko rebalansa budžeta prate i sindikati budžetskih korisnika, kojih je u ZDK-u oko osam hiljada.

„U stalnom smo kontaktu sa Savezom sindikata budžetskih korisnika ZDK-a. Sindikat je, praktično, partner za nas u ovom procesu izrade rebalansa. Moram istaći, da mi kao kantonalna vlada ostajemo pri politici jedinstvenih plaća i sve poteze koje povučemo vezano za rebalans, uradit ćemo u dogovoru sa sindikatom. Već smo imali određene razgovore s predstavnicima sindikata svih budžetskih korisnika i ovih dana ih trebamo finalizirati i pretočiti u sporazum, odnosno u konačni rebalans“, izjavio je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

(Fena)

 

Proudly powered by WordPress