Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zeničko-dobojskom kantonu jedna osoba oboljela od nove gripe

Pres-služba Zeničko-dobojskog kantona objavila je danas da je na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica trenutno hospitalizirano 18 pacijenata, od kojih je 17 oboljelo od sezonske gripe, a jedna osoba oboljela od nove gripe, nakon hospitalizacije i oporavka, upućena je na kućno liječenje.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Alija Strika, koji je na čelu koordinacionog tima za prevenciju i suzbijanje pandemije nove gripe, izvijestio je danas premijera ZDK-a Miralema Galijaševića, da je sve spremno za teže slučajeve pacijenata koji bi bili respiratorno ugroženi.

Odvojena je posebna prostorija za liječenje od nove gripe, a nabavljen je i dovoljan broj lijekova.

Pored toga, za liječenje sezonske gripe Ministarstvo zdravstva ZDK-a nabavilo je određenu količinu vakcina, a nabavku vakcina protiv nove gripe vrši Federalno ministarstvo zdravstva.

Situacija na području ZDK-a je pod kontrolom, kad je u pitanju broj oboljelih pacijenata od sezonske gripe“, saopćeno je iz Pres- službe ZDK-a.

Na praćenju i poduzimanju adekvatnih mjera protiv sezonske i nove gripe, angažovani su Koordinacioni tim za prevenciju gripe ZDK-a Međukantonalni tim sastavljen od stručnjaka Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona kao i tim Kantonalne bolnice Zenica.

Proudly powered by WordPress