Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada Kantona o omladinskoj politici

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Prijedlog strategije omladinske politike na području kantona za period 2009-2014. godine.  

Vladinoj odluci prethodila je javna rasprava o Nacrtu strategije omladinske politike.

Prijedlog strategije koji će se do kraja godine naći pred poslanicima Skupštine ZDK strateški uređuje ovu oblast, planira dugoročne aktivnosti i njihovo adekvatno praćenje te istovremeno svim nadležnim tijelima i ministarstvima stvara obavezu za njihovo provođenje. Strategija sadrži 92 mjere za poboljšanje položaja mladih.

“U odnosu na Nacrt u strategiju je ugrađeno formiranje monitoring tima za praćenje primjene dokumenta i evaluaciju postignutog, posebno poglavlje o ekologiji i mladim, konkretizovane su mjere za borbu protiv maloljetničke delinkvencije, a dokument podrazumijeva i stvaranje povoljnijih uslova za razvoj sportskih aktivnosti mladih u ruralnim naseljima”, izjavila je Zdenka Merdžan, kantonalna ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Strategijom omladinske politike na području ZDK žele se stvoriti socijalni, obrazovni, kulturni, politički, sportski, ekološki i drugi uvjeti za poboljšanje položaja mladih u svih 12 općina.

Proudly powered by WordPress