Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BH DANI o “Protuotrovu”

Cigan se vratio! Nakon uspješnog albuma “Povratak cigana”, tuzlanski hip-hoper Adnan Hamidović a.k.a Frenkie izdao je novi album, nazvan “Protuotrov”. Koji, sudeći prema omotu, više izgleda kao neki medikament s esencijalne liste, no, već nakon uvodnih tekstova postaje jasno da “Protuotvor” i jest medikament i to baš s famozne esencijalne liste. Što će reći – obavezno štivo. Ovdje vlada diktatura koja sada truje, jedan je od prvih “statemenata” koji određuje stav albuma, što je u ovom žanru umnogome važnije od semplova. Frenkiev prvi album “Odličan CD” je, prema združenom mišljenju hrvatske muzičke kritike, zauzeo 15.mjesto na listi najboljih 20 albuma prošlog desetljeća, a njegov uspjeh nadmašili su Damir Avdić Graha, još jedan genijalni Tuzlak, zatim Mostar Sevdah Reunion, Letu Štuke i Dubioza kolektiv. Treba li spominjati da je na takvim listama reperski guru iz Brčkog Edo Maajka sam po sebi razumljiv. Nakon “Intra” slijedi žestok tempo: slijedi silovita “Noćna smjena”, koja je nešto ranije objavljena kao singlica. Za njom stupa “Haj to!” politički osvještena skladba s nedvosmislenom porukom:”Ako su svi političari lopovi tupi/onda su isto tako svi glasači glupi.

Ovo vrijedno izdanje ima i bonus DVD: albumu je dodan ozbiljan dokumentarac”Who the f*** is Frenkie”, u produkciji Yala Medie, a pored svih gostiju s albuma za film govore Senad Pećanin, Dino Mustafić, Adnan Jašarspahić i don Anto Ledić. Izdavač za Hrvatsku i Sloveniju je Menart,a za BiH Hayat. Frenkie ima nepogrešiv osjećaj plasirati svoj rad i kako korak po korak osvajati sloj po sloj urbane, a opet komercijalne publike. Nakon suradnje s Edom Maajkom, koji je utabao stazu progresivnom hip hopu na ovim prostorima, Frenkie je na album pozvao diplomca hardcore škole Damira Avdića, dok “Protuotrov” umekšava Damir Imamović, koji pjeva refren fenomenalne balade “Tebi”. Iako je vidljivo da se u ovom slučaju itekako mislilo na recepciju kod publike koja i nema baš sve Maajkine i Frenkieve albume, treba primjetiti hrabrost u ukrštanju naizgled nespojivih žanrova. Srećom “Tebi” nema pretenziju da inaugurira novi hibridni žanr već stoji sama za sebe kao pjesma koja se mogla naći na Imamovićevom albumu, ali koju ne bi svaki reper potpisao.

Nakon lirskog predaha – “Da ti znaš šta bih ja za tebe uradio, rijeke bi zaustavio, brda bih sravnio, prepala bi se da znaš koliko te volim, koliko te obožavam i koliko gorim – poštenom Frenkievom fanu ne preostaje ništa osim da pita: Frenkie pobogu, šta ti bi!? No, tek nakon toga slijedi prava “žestina” Protuotrova: “Pametni i bogati”, “Nerko” (Dođe mi da uđem s bombom u vladu), “Superfreak”… Ozbiljno, najozbiljnije izdanje tuzlanskog “thumbthumpera”. Kao što ističe stih jedne pjesme, s kojim se radosno slažemo. “Ovo nije ploča koju slušaš pa je baciš il’ je negdje skriješ.

(E.Hadžović)

 

Proudly powered by WordPress