Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Povecan broj smrtno stradalih lica na magistralnim putevima

Analize broja saobraćajnih nezgoda na području ZDK pokazuju da je povećan broj smrtno stradalih lica na magistralnim putevima, gdje je tokom decembra u šest saobraćajnih nesreća poginulo sedam lica, dok je smanjen broj smrtno stradalih lica na regionalnim i lokalnim putevima.

Iako Uprave policije MUP-a ZDK provode brojne aktivnosti uz poduzimanje preventivnih i represivnih mjera u svim nesrećama i nezgodama najčešći uzrok je ljudski faktor. Policijski službenici svakodnevno kontrolišu veliki broj vozača i vozila u saobraćaju, gdje  se zbog utvrđenih prekršaja propisanih Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH izdaje veliki broj prekršajnih naloga. Na magistralnim putevima instalirani su stacionirani radaru koji kontrolišu brzinu kretanja i preticanja na mjestima na kojima je to zakonom zabranjeno, uz korištenje  sistema  ”ProVida”.

Ove aktivnosti daju određene rezultate. ali svi pokazatelji mogu biti bolji i željeni efekat može biti bolji uz maksimalnu saradnju vozača, koji moraju da se pridržavaju ograničenja brzine, posebno u uslovima vožnje u narednim zimskim mjesecima. Zimski uslovi na saobraćajnicama, koji su uz kišu i maglu donijeli i obilan snijeg i ledenu kišu, nalažu vozačima upravljanje vozilima uz dodatni oprez, jer se povećava i opasnost od saobraćajnih nezgoda.

 

Zbog svega navedenog Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, a kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uvjetima. Da bi sve bilo i skaldu za zakonom Uprava policije MUP-a ZDK upozorava i sva pravna lica, koja su se zaključenim ugovorima obavezala na održavanje puteva, da te aktivnosti poduzimaju u skladu sa ugovorenim odredbama i obavezama, kako bi svi putevi na području Kantona u ove zimske dane bili čisti, prohodni i bezbjedni.   

I napokon svi učesnici u saobraćaju moraju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa upozorenjima i naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu stvaranju i obezbjeđenju lične sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.(Zeda)

Proudly powered by WordPress