Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Snijega ima, ali nema vecih problema u saobracaju

Na području ZDK saobraćaj se odvija otežano bez zastoja, posebno na dionicama preko planinskih prijevoja, gdje ima ugaženog snijega na kolovozu. Zbog niskih jutarnjih temperatura problemi se javljaju sa poledicama na mostovima i na prilazima tunelima, i zasjenjenom predjeloma.

Poteškoće u odvijanju saobraćaja na području ZDK predstavljaju i radovi u tunelu „Vranduk 2“, na magistralnom putu M-17 relacija Zenica – Nemila, zbog čega se saobraćaj kroz tunel odvija usporeno i to jednom trakom.

U proteklih nekoliko dana na području općine Zenica, uzevši u obzir obilnije sniježne padavine, prema informacijama iz firmi i javnih preduzeća Alba, Komrad i Almy, koje vrše održavanje puteva, stanje puteva je na zadovoljavajućem nivou. Na putevima ima ugaženog snijega i poledice, ali svi putni pravci su prohodni uz obaveznu upotrebu zimske opreme. Autobusni saobraćaj se odvija bez kašnjenja ili sa neznatnim zakašnjenjima, kako u gradskim tako i na svim seoskim linijama. Prema informaciji iz preduzeća „FORMA“, koja je zadužena za nadzor održavanja regionalnih puteva na području općine Zenica, stanje na putnim pravcima Zenica – Vjetrenice, Zenica – Ovnak i Zenica – Lašva, je uredno i ovi putni pravci prohodni uz obaveznu upotrebu zimske opreme. Ekipe putne operative su stalno na terenu i vrše čišćenje i posipanje posipnim materijalom na ovim dionicama puteva.

Napominjemo da su od četvrtka proglašeni  zimski uslovi za vožnju na području Federacije Bosne i Hercegovine, te se ovisno o stanju na putevima, donose mjere o zabrani kretanja teretnih vozila i šlepera, kao i o uptrebi zimske opreme.(Zeda)

Proudly powered by WordPress