Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sramota: 100. godina sporta u Visokom, a kao da nije!

24-og decembra 2009.godine, to jest u četvrtak, je tačno 100(stotinu) godina postojanja sporta u Visokom. Jubilej je to koji bi svakako trebalo obilježiti nizom prigodnih događaja, ali to se kako sada stvari stoje, a teško će se nešto promjeniti za nekoliko sati, neće dogoditi. Ko je odgovoran i koji su razlozi za takvo nešto u ovom trenutku ne treba ni spominjati, ali treba reći da je to još jedna u nizu sramota ovog grada. Gospodin Zdenko Antović, veliki zaljubljenik sporta, naravno, nije zaboravio ovaj veliki jubilej, pa nam je poslao jedan prigodan tekst koji ćemo u potpunosti objaviti. Oni koji se osjete odgovornim ili prozvanim u ovom tekstu, ne trebaju za to kriviti gospodina Antovića jer on ima apsolutno pravo, a mi smo mu samo dali prostor da kaže ono što je ustvari istina: 

100 GODINA ORGANIZOVANE FIZIČKE KULTURE U VISOKOM

Piše: Zdenko Antović

Preuzeto (i prilagođeno) iz knjige „80 godina fizičke kulture u Visokom 1909-1989.“ 

Najveći doprinos razvoju organizovane fizičke kulture u Evropi dao je češki filozoš i naučnik Miroslav Tirš, stvorivši vlastiti sistem vježbanja.1862. godine stvorio je društvo „Soko“, društvo primjereno svim slavenskim narodima. Organizovana fizička kultura na području današnje BiH počela je otvaranjem konfesionalnih i državnih škola u kojima se u nastavni plan uvodi i fizičko vaspitanje.Ovaj školski predmet je kroz historiju mijenjao nazive: gombanje, gimnastika, tjelovježba, fiskultura, fizičko vaspitanje, tjelesni i zdravstveni odgoj.U Razrednici Narodne osnovne škole u Visokom za 1886/87. školsku godinu  pominje se predmet gombanje i opisuje njegovi zadaci… 24. decembra 1909. godine u Visokom je formirano  Srpsko sokolsko društvo„ Srpski soko“. Osnivači su bili napredni mladići koji su kroz „Soko“ očekivali veću socijalnu pravdu i veće ekonomsko blagostanje.Do novembra 1910. na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine bilo je registrirano ukupno (samo) šesnaest ovakvih društava.Godine 1912. u Visokom osnovat će se i „Muslimanski soko“.Oba sokolska društva vodio je Mirko Vukojević.

On je to radio vrlo stručno i sa velikim entuzijazmom. Pored praktičnih pokazivanja sokolskih vježbi držao je predavanja iz sokolske literature: o sportu i zdravlju,o sportu i psihologiji, o trezvenosti ljudi, a posebno o sportu i međuljudskim druženjima naroda u Visokom. Sve potrebne prostorije za tjelovježbu i priredbe „Srpskom sokolu“ pružala je Srpska osnovna škola, a kasnije  novoizgrađeni Srpski dom.Visočki „Muslimanski soko“ djelovao je u Muslimanskoj čitaonici (kiraethani).Godine 1924. „Srpski soko“ i „Muslimanski soko“ su se ujedinili u jedinstveno „Sokolsko društvo“.Završetkom izgradnje Sokolskog doma, 1934. godine (današnji „Partizan“ u glavnoj ulici), „Soko“ prelazi sa svim aktivnostima u ovu novu zgradu. Praktično, iz „Sokola“ potiču svi visočki sportovi, a ponajviše visočka gimnastika i Drušvo za tjelesno vaspitanje „Partizan“ Visoko, organizovano na novim principima od 1951. godine.

Ovo Društvo, ponos grada, iznjedrilo je i usmjerilo hiljade Visočana u razne sportove.Na ogromnu žalost, „Partizana“ danas nema, nema ni gimnastike, a zgrada „Sokolskog doma“ je samo djelimično u funkciji sporta i sa neregulisanim pravilima prava pristupa tom sportskom objektu.Još je veći žal činjenica da je jedna njegova trećina u funkciji jedne političke stranke što je u suprotnosti sa Zakonom o sportu u našoj državi.

Da su naši prethodnici znali sudbinu „Sokola“ i njegovog doma, izgrađenog dobrovoljnim prilozima sportaša i građana Visokog, vjerovatno to ne bi činili.    STOGODIŠNJICA ORGANIZOVANE FIZIČKE KULTURE (SPORTA) – 24. decembar 2009. g. je do sada najvažniji jubilej fizičke kulture Visokog.

Neobilježavanje ovog jubileja je sramota cijelog grada.

 

Proudly powered by WordPress