Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SAN: Imamović tražio da mu se otpiše 4,5 miliona maraka duga

Preduzeće „Prevent-Sarajevo” iz Visokog nije onako kako je to zakonski regulisano uplaćivalo doprinose za uposlenike i ostalo je dužno 4,5 miliona maraka. Inače, to preduzeće posluje u sastavu ASA Prevent grupacije u kojoj je vodeća firma ASA Holding, a na čijem čelu je Nihad Imamović.

Precizno rješenje Porezne uprave

Porezna uprava Kantonalnog ureda Zenica, koja je u sastavu Porezne uprave FBiH kojom rukovodi Mithad Arifović, držeći se slova zakona naložila je „Preventu-Sarajevo” da uplati dug. Međutim, tvrtka iz Visokog se na takvo rješenje žalila Ministarstvu finansija FBiH. Kako saznajemo, ministar Vjekoslav Bevanda potpisao je rješenje kojim se žalba „Preventa” odbacuje kao neosnovana.

U Bevandinom rješenju, pored ostalog, se kaže da je Zakon o doprinosima nedvosmislen i da ne ostavlja nikakvog prostora za dileme u vezi s njegovom primjenom.

U postupku kontrole pravilnosti primjene osnovice za obračun obaveza-doprinosa utvrđeno je da je „Prevent” obračunavao i isplaćivao plaću uposlenicima u iznosima većim od najniže propisane plaće „a obračun doprinosa na i iz plaće vršio primjenom odgovarajućih stopa na osnovicu koja je jednaka umanjenom iznosu 50 odsto od najniže isplaćene plaće u Federaciji”. Naime, isplaćena prosječna neto plaća po uposleniku u proizvodnoj jedinici Visoko iznosi 417, a u Zenici 426 maraka.

U rješenju se kaže da je s obzirom da su isplaćivane veće plaće od najniže u skladu sa Kolektivnim ugovorom, „Prevent” je bio dužan da na njih uplati doprinose na stvarno isplaćene neto plaće. Pojednostavljeno kazano, „Prevent” nije obračunao i uplatio doprinose po zakonskim odredbama koje važe za sve poslodavce, bez izuzetka.

Znakovita brzina sutkinje Džerahović

Međutim, nakon ovog rješenja, „Prevent” je uložio tužbu Kantonalnom sudu u Zenici protiv Federacije BiH, odnosno Ministarstva finansija FBiH. Sutkinja Emira Džerahović je prihvatila tužbu i donijela presudu kojom se poništava rješenje Ministarstva finansija i cijeli predmet vraća tom istom Ministarstvu na ponovno rješavanje.

Začuđujuća je  brzina kojom je sutkinja Džerahović reagovala – „Prevent” je tužbu podnio sredinom augusta prošle godine, a samo dva mjeseca kasnije ona je donijela presudu. Kada se zna da brojni predmeti godinama čekaju da dođu na red, onda se za brzinu sutkinje Džerahović može reći i da je znakovita. Po nekim mišljenjima, Nihad Imamović je svojim vezama i preko pojedinih političkih moćnika isposlovao da ona u najkraćem roku donese presudu. U njoj se kaže da u spisu ne postoji „rješenje tuženog organa bez kojeg sud ne može ispitati zakonitost i pravilnost osporenih upravnih akata tuženog i prvostepenog organa”.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo finansija će ponovo odbiti žalbu „Preventa” oslanjajući se na zakonske odredbe, odnosno ostat će pri stavu da je važeće rješenje Porezne uprave. A to znači da će „Prevent” morati da plati 4,5 miliona maraka koliko je dužno, bez obzira na sve pritiske u režiji Nihada Imamovića.

S.N.

Proudly powered by WordPress