Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FBiH: VODOSTAJI UGLAVNOM U OPADANJU, KLIZIŠTA PRIJETE STAMBENIM OBJEKTIMA

Kote akumulacija na svim hidroelektranama na Neretvi su u značajnom padu i trenutno ne prijeti opasnost od izlijevanja Neretve, rečeno je danas Feni iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite. I vodostaj na HE Čapljina je u blagom padu. Na snazi je redovna odbrana od poplava tako da služba Civilne zaštite vrši pojačanu aktivnost i prati stanje na terenu. Granični prijelaz Gabela Polje i dalje je zatvoren za sav promet zbog izlijevanja Nertve.

Međutim, tokom noći, u općini Stolac, došlo je do povećanja vodostaja rijeke Bregave, kao i pritoke Radimlje. Nivo vode na “Brani” povećao se u posljednjih 12 sati za pet centimetara i za sada ne prijeti izlijevanje rijeke iz korita.

U Srednjebosanskom kantonu, u općini Gornji Vakuf/Uskoplje, vodostaj Vrbasa je na nekoliko lokacija dostigao maksimum, te je moguće da danas dođe do izlijevanja vode iz korita.

Zbog velike količine padavina na području općine Livno, rijeke su se izlile iz svojih korita, ali naselja nisu ugrožena iako je veći dio Livanjskog polja pod vodom. U mjestu Šuica, općina Tomislavgrad, rijeka Šuica je poplavila okolne njive i polja, ali ne prijeti naselju.

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na HA Modrac je u 07.00 sati iznosio 199,48 m.n.m, a prva tačka prelijevanja je 199,94. U općini Gračanica vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosi 366 centrimetara što je za 10 centimetara više u odnosu na vodostaj od jučer u 07.00 sati. Spreča je priobalno poplavila više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i situacija je nepromijenjena u odnosu na prethodni dan. U općini Doboj Istok, Spreča je poplavila oko 120 hekatara zemljišta, a dodatni problem predstavlja značajan porast vodostaja rijeke Bosne.

Na području Kantona Sarajevo, u općini Novi Grad, ekipa Općinske službe Civilne zaštite jutros je obišla ugroženo područje (Bojnik – Robot) i utvrdila da se voda s poplavljenog terena povukla, tako da je put do kuća koje su bile poplavljene sada slobodan. I na Ilidži su vodostaji u opadanju, te se situacija stabilizira, dok je u Vogošći služba Civilne zaštite ponovo vršila ispumpavanje vode u ulici Svrake.

U protekla 24 sata na području Federacije BiH došlo je i do pojave novih klizišta. U općini Banovići, u naseljima Savići i Brezica, ugroženo je više stambenih objekata. Više stambenih objekata ugroženi je i u općini Gračanica, u naseljima Lendići i Džafići, dok klizišta u općinama Kalesija i Tuzla ne ugrožavaju stambene objekte.

I dalje je zbog većeg odrona i aktivnog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-17 Vranduk-Nemila, te je saobraćaj preusmjeren kroz naselje Nemila.

(Fena)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress