Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nevladine organizacije pozvale Bibera da podrži zahtjeve radnika zeničke RK “BOSNA”

Nevladine organizacije koje podržavaju proteste bivših radnika Robne kuće „Bosna” uputile su jutros poziv Edhemu Biberu, predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH, da se u subotu pridruži protestima u 12 sati ispred Robne kuće u centru Zenice.

„Grupa radnika bivše Robne kuće ‘Beograd’ se već 12.dan, zatvoreni u prostorijama objekta u kojem su radili, pokušava izboriti za prava koja im pripadaju. Nažalost, zbog teških uvjeta u kojim borave mnogima od njih je ozbiljno ugroženo zdravlje. Podršku njihovim zahtjevima daju članovi nevladinih organizacija i građani Zenice koji se okupljaju na platou ispred Robne kuće svaki dan u 12 sati. Svi oni su očekivali, a i sada očekuju, da će svoju podršku radnicma u ostvarivanju njihovih prava pružiti i najjača sindikalna organizacija u državi, Savez samostalnih sindikata s Vama na čelu“, stoji u pismu „Zeničke građanske solidarnosti“.

U istom se od Bibera traži da pozove sindikalne aktiviste iz čitave BiH da se sa njim na čelu pridruže okupljanju građana u subotu u 12 sati.

„Vaš eventualni nedolazak ćemo, nažalost, morati protumačiti kao nezainteresovanost za rješavanje problema obespravljene radničke populacije i potpuno izgubiti povjerenje u funkciju zbog koje Savez samostalnih sindikata i postoji. Zahtijevamo i da putem medija pružite podršku radnicima Robne kuće “Bosna” i da izvršite pritisak na odgovorne iz firme “VF komerc” da se radnicima koji se nalaze u prostorijama te robne kuće osiguraju osnovni uvjeti za život – struja, voda grijanje“, u pismu upućenom Edhemu Biberu navode predstavnici više nevladinih organizacija.

(Fena)

Proudly powered by WordPress