Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

GSM Antena u Naselju Luke postavljena bez odobrenja za građenje – Nema odgovora na pitanje o mogućem štetnom zračenju

Postavljena GSM bazna stanica u  Novom Naselju  u neposrednoj blizini zgrade Gimnazije, postavljena je bez odobrenja za građenje – potvrđeno je iz Službe za  opću upravu, poslove  MZ i inspekcijske poslove općine Visoko. Izlaskom na teren  građevinskog inspektora, utvrđeno je  da su  bez odobrenja  za građenje izvršeni radovi na postavljanju kontejnera, antenskog stuba i ograde. Građevinski inspektor je donio rješenje kojim se investitoru naređuje da ukloni izgrađenu građevinu.

U odgovoru na pitanje koje je postavila vijećnica Jasmina Zubić na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, navodi se  da je preduzeću „EDING TELECOM“ – ETS d.o.o Sarajevo  izdata urbanistička saglasnost  za izgradnju GSM bazne stanice za mobilnu telefoniju na lokaciji između Stadiona Luke i Hotela Visoko. Traženo je i odobrenje za građenje, čije je izdavanje u toku.

Na istoj sjednici OV, vijećnik Halim Dervišević je postavio pitanje: „ Ko je dužan i da li se namjerava spriječiti bespravna gradnja GSM bazne stanice za mobilnu telefoniju na prostoru u neposrednoj blizini  zgrade Gimnazije, obdaništa, Sumeje i Stadiona Luke, ako se sumnja na mogućnost povećanog jonizirajućeg zračenja?“.

Nadležna općinska služba  ignorirala je postavljeno pitanje te nije ponudila nikakvo obrazloženje. Dio stanovnika ovog područja zainteresovan je za proces postavljanja ovog antenskog stuba, što potvrđuju i brojni upiti upućeni u redakciju Radija Q od mjeseca decembra.

Podsjećamo, prije nekoliko godina bio je postavljen antenski stub na zgradu OŠ Kulin Ban, koji je nakon pritiska javnosti uz argumentaciju štetnog zračenja, uklonjen sa ove pozicije.

Proudly powered by WordPress