Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ponovljena priča:Dokad još crni dim iz dimnjaka Doma zdravlja?

Visočki Dom zdravlja sa Poliklinikom tokom zimske sezone, troši 1,5 do 3 tone uglja na dan! To su ogromne količine čvrstog goriva čije sagorijevanje već mjesecima «visi» iznad naših glava. O dimnjaku ove ustanove kao izvoru zagađenja tokom zimskih mjeseci, pisali smo prije tačno dvije godine. Tada je bilo samo pitanje dana kada će se početi sa gasifikacijom u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ali do danas se ništa nije uradilo po ovom pitanju.

Podatak o dnevnoj potrošnji uglja, na jednoj od sjednica Općinskog Vijeća, iznijela direktorica Doma zdravlja Visoko, Šahinović dr. Vasvija koja je zatražila od vijećnika i nadležnih općinskih službi da razmotre načine za uvođenje prirodnog gasa za zagrijavanje ove ustanove. Prijedlog je prije dvije godine uvršten u Strategiju razvoja općine Visoko te je gasna gasna kotlovnica u ovu zdravstvenu ustanova trebala je biti instalirana do kraja 2008. godine.

« Trenutno se zgrade Doma zdravlja sa poliklinikom u Visokom zagrijavaju na ugalj i znate da je njegova dnevna potrošnja od 1,5 do 3 tone, u zavisnosti od vremenskih uvjeta. Jedan odrazloga što do sada nismo ušli u projekat gasifikacije je pored nedostatka finansijskih sredstava i kompenzacija, odnosno prelamanje računa sa rudnicima za neuplaćeno zdravstveno osiguranje, tako da ova ustanova iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Zenica polovinu sredstava namjenjenih za grijanje isplaćuje u uglju « izjavila je za Radio Q dr. Šahinović.

Prema njenim riječima postoje realne mogućnosti da ovaj problem stalnog zagađivanja životne sredine ugljen monoksidom i prašinom izazvanom sagorijevanjem, bude riješen već od naredne grijne sezone(2008/2009.g. op.a.), ali dr. Šahinović nije precizirala s koje strane će sredstva biti obezbijeđena.

Do zgrade Doma zdravlja dovedena je gasna cijev, tzv. «lula» koja bi u slučaju priključivanja ovu ustanovu opskrbljivala sa dovoljnim količinama gasa. Prema riječima direktora preduzeća koje vrši gasifikaciju «Visokogas», Hajrudina Handžića, ne bi bilo nikakvih poteškoća da se i ova ustanova priključi na ekološki zdraviji gas, a već prva grijna sezona pokazala bi uštedu i opravdala sva uložena sredstva uložena u gradnju gasne kotlovnice i prebacivanja na novi sistem grijanja.

« Uvođenje novog sistema grijanja na gas, postavljanje gasne kotlovnice i priključivanje na već postojeći dimnjak koštalo bi između 70 000 i 100 000 KM» – izjavio je za Radio Q, Handžić.

Poređenja radi, zgrada MSŠ «Hazim Šabanović» također se zagrijava na prirodni gas. Za zagrijavanje njihovih prostorija koje su kapaciteta između 5,5 i 6,5 hiljada kvadratnh metara, tokom 2006.g. utrošeno je 66 085 kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 52 000 KM bez uračunatog PDV-a.

Površnom računicom, ako se uzme u obzir da grijna sezona traje oko 180 dana, tada je potrošnja uglja u Domu zdravlja između 270 i 540 tona. Preračunato u kubne metre prirodnog gasa iznos je od 77 000 – 154 000 kubnih metara prirodnog gasa za šta je potrebno obezbijediti od 60 000- 120 000 KM (bez PDV-a)godišnje za grijnu sezonu. Uz ovu cifru prve godine treba računati i dodatnih 70 000 – 100 000 KM troškova za postavljanje gasne kotlovnice. Iako ovi iznosi nisu zanemarivi, ne mogu se porediti s dugoročnim rješenjem problema zagađivanja životne sredine sagorijevanjem čvrstog goriva u kotlovnici Doma zdravlja u Visokom.

Nažalost ova priča nije još završena, a crni dim svakodnevno izlazi iz dimnjaka Doma zdravlja doprinoseći zagađivanju već onečišćenog zraka u visočkoj kotlini. Ako nije u pitanju poseban interes, onda se ovdje radi o čistom nemaru aktuelne vlasti.

Proudly powered by WordPress