Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici “21. Decembra” protestvovali ispred vlade ZDK-a

Radnici zeničkog Ugostiteljskog, trgovinskog i turističkog preduzeća “21. decembar” d.o.o. kako su i najavili, održali su danas ispred zgrade Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona jednosatni mirni protest. Uposleni u „21. decembru”, njih 49 od Vlade ZDK-a, koja je 1997. godine preuzela osnivačku ulogu ovog preduzeća, traže rješavanje imovinskopravnog statusa preduzeća.

“Tražimo da Vlada ZDK-a i Rudnik mrkog uglja Zenica, a u dogovoru s Elektroprivredom BiH pristupe načinu rješavanja statusa svih zaposlenih ili da eventualno ustupi hotel Rudar u vlasništvo društva ‘21. decembar’ jer o njemu vode računa već 19 godina. Neka predstavnici ZDK-a obave razgovore u Ministarstvu finansija Federacije BiH o načinu realizacije certifikata – obveznica, a isključivo za povezivanje radnog staža jer je stopa prometovanja izuzetno mala”, kaže Indijad Bajramović, predsjednik Štrajkačkog odbora UTTP “21. decembar” d.o.o..

Dugovanja preduzeća “21. decembar” prema državi i radnicima, iznose više od četiri miliona KM, a radnici su posljednju plaću dobili za septembar prošle godine.

(Fena)

Proudly powered by WordPress