Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SIPA hapsi zbog nelegalnih softvera u Zenici

Službenici SIPA-e jučer poslijepodne su u Zenici uhapsili Seada H. iz Zenice, zbog prodaje nelegalnog softvera, ilegalnog pribavljanja, umnožavanja, a potom i prodaje računarskih programa. Kako nam je potvrđeno, mladić je uhapšen u “sačekuši” u internet klubu “Zenica.net”, nakon prijave Microsofta.

– Mladić je praćen od juna prošle godine, a osim ovog, koristio je još nekoliko internet klubova za skidanje, umnožavanje, te prodaju nelegalnog softvera. Otvorio je i web sajt i “firmu”, na kojem je nudio “usluge”, uključujući i mnoge licencirane programe, prethodno “hakirane” ili “otključane”. Korak dalje otišao je prodajom programa putem dva specijalizovana bh. portala, a stručni tim SIPA-e je cijeli proces pratio, te potom obavio hapšenje, te uz saradnju vlasnika i osoblja objekta i prikupljanje dodatnih dokaza, kazao nam je izvor iz SIPA-e.
Saladin Pašalić, vlasnik “Zenica.net”-a potvrdio nam je da tim SIPA-e bio izuzetno profesionalan, brz, te da ostali gosti kluba nisu imali nikakvih smetnji, niti Sead H. Kako nam je potvrđeno, u poslijepodnevnim satima uhapšeni je saslušan, te je pušten, tj. nije mu određen pritvor.

Proudly powered by WordPress