Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Alida Vračić: Vize nisu izborni letak

Povodom izjava predstavnika pojedinih NVO-a, da građani BiH ne treba da dobiju bezvizni režim prije oktobarskih izbora, Think tank Populari se izričito ograđuje od stavova koji su ove NV organizacije prenijele EU parlamentarcima. Predočeni argument da će u tom slučaju oni koji su loše vladali biti nagrađeni materijalom za predizbornu kampanju – zapravo i nije argument.

Iznenađeni smo ovakvom nepromišljenom reakcijom jer odaslana poruka može kreirati značajnu prepreku BiH na putu ka EU. Ona nudi skoro neoboriv argument protivnicima vizne liberalizacije za BiH:  “zašto da ukinemo vize za BiH, kad i njihovo civilno društvo kaže da to nisu zaslužili“.

Kada je, konačno, 2008 uručena Mapa puta za viznu liberalizaciju, EU je bila jasna: ovo je tehnički, a ne politički proces– ispunite uslove (njih 174) i bićete nagrađeni ukidanjem viznog režima.

U junu 2009. godine, BiH je na popravnom ispitu. Ovaj put vlasti u BiH uložile su napore, te sada ispunjavamo veliki broj uslove iz Mape puta. BiH nikada nije bila bliža uspjehu koji su svi građani BiH željno očekivali.

Nedopustivo je da pojedinci koje tvrde da zastupaju civilno društvo u BiH istovremeno šalju poruke: “Ako su građani BiH izržali izdržati 15 godina sa vizama, mogu i dodatna dva mjeseca bez vizne liberalizacije.”

Osnovni cilj rada civilnog sektora morala bi biti dobrobit svih gradjana BiH koji, između ostalog, uključuje i povećanje mobilnosti ljudi. Ovakav stav ne samo da ne doprinosi ispunjenju tog cilja, nego nanosi mnogo više štete, jer je stavljen u kontekst zastupanja mišljenja cijelog BH društva. Populari se ovim putem želi ograditi od pripadanja tom i takvom “civilnom društvu.”

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress