Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prof.dr. Hilmo Neimarlija: Važe li zakoni za Prevent?

30. novembra prošle godine 28 radnika Tvornice Prevent u Visokom zatražilo je liječničku pomoć u Domu zdravlja u Visokom. Po medijskim predstavljanjima ovaj nezapamćeni slučaj kolektivne oboljelosti, traume ili neuroze, bio je posljedica teških uvjeta za rad i iscrpljujućeg prekovremenog rada.

Što je Ministarstvo rada i socijalne politike  FBiH poduzelo  na rasvjetljavanju ovog slučaja i otklanjanju uzroka za moguće nove ovakve i slične kolektivne nevolje radnika? Predhodni tekst zapravo je delegatsko pitanje prof. dr. Neimarlije, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, inače cijenjenog i uglednog profesora Fakulteta islamskih nauka. Dr. Neimarlija, koji i sam živi u Visokom, ovo je pitanje uputio Vladi FBiH i njezinom Ministarstvu rad i politike.

No, kako dr. Neimarlija temeljito pristupa svim problemima, istog dana – 23.februara – delegatsko je pitanje uputio i na još dvije federalne adrese: Ministarstvu okoliša i turizma i Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, vidno zainteresiran za načine i procedure koje se tiču Preventa i zakonskih obaveza kojima podliježe.

Uključivanje BIH u Evropsku uniju pretpostavlja primjenu evropskih ekoloških zakona i standarda, piše dr. Neimarlija, ističući da  je – nažalost – poznato da je BIH na posljednjem mjestu u regiji u zaštiti okoline  i upravljanja otpadom. Također je poznato da je Prevent u Visoko od svog osnivanja najagresivniji i najmanje kontrolirani proizvođač organskog otpada i zagađenja zraka u našoj zemlji. Uprkos javno iskazanim zahtjevima institucija i pojedinaca koji su utemeljeni u pravu na pristup informacijama o životnoj sredini koje je zajamčeno međunarodnim konvencijama, iz Vlade FBiH, nije javnosti nikada pružena oficijelna informacija o dodjeli okolišne  i vodoprivredne dozvole za rad Preventa, niti o zakonskoj proceduri i garancijama na osnovu kojih su te dozvole dodjeljene.

Na isti način, piše dr. Neimarlija, tražene su i izostale su zvanične vladine informacije o tome koliko se stvarno poštuju zakonske norme u procesima proizvodnje i upravljanja otpadom u Preventu i koje konkretne nepravilnosti u radu Preventa su utvrdili i sankcionirali inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove. Od Ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade FBiH, zbog svega navedenog, dr. Neimarlija traži odgovore na dva pitanja.

Prvo: Raspolaže li Prevent u Visokom potrebnim dozvolama za radi i, ako raspolaže, jesu li te dozvole dodjeljenje u zakonskoj proceduri i sa neophodnim garancijama poštivanja zakona o njihovom korištenju?

Drugo: Poštuju  li se zakonske norme u procesima proizvodnje i upravljanja otpadom u Preventu i, ako se poštuju, koje su nepravilnosti u radu Preventa do sada ustanovili i kako su ih sankcionirali inspektori Federalne uprave  za inspekcijske poslove?

(Oslobođenje)

 

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress