Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Forum građana reaguje na proteste radnika u Visokom

Posmatrajući zadnja događanja u Visokom, tužnu povorku obespravljenih radnika koji se na ovaj način bore za svoja prava, odnosno za svoju golu životnu egzistenciju, Forum građana Visoko snažno podupire ovu ljudsku borbu i zaključuje da su ovo stvarni problemi koji podržavaju nepovoljnu klimu za normalnu funkciju općine i dostojnog života građana. Odsustvo privrednog sistema i razvojne strategije u BiH i u našoj lokalnoj zajednici, loše utiče na visočku privredu. Ova kriza je pogubna za više hiljada građana Općine Visoko. Ekonomski i socijalni sunovrat koji se trenutno čini gotovo neizbježnim, moguće je zaustaviti na taj način:

– da aktuelna politička vlast Bosne i Hercegovine na svim nivoima što hitnije stvori okruženje koje će domaćim kompanijama omogućiti posao, a radnicima plate na novim tehnologijama i novim proizvodnjama. Ne smije se stvarati beznađe i bezizlazna situacija, već se moraju stvarati uslovi za normalnu funkciju privredne aktivnosti u Visokom

– sadašnja aktuelna politička vlast, a naročito visočki kadrovi, trebaju da prepoznaju ovaj problem i da se upotpunosti uključe u rješavanje. Ovo treba shvatiti kao posljednju šansu da se zaustavi privredni kolaps na općini Visoko.

–  Insistiramo na brzom i neophodnom rješavanju socijalnih, a zatim organizacionih i vlasničkih, te razvojnih ciljeva.

Prema informacijama, za sada su ovo prosvjedi, a oni se najavljuju da mogu biti i drugačiji, kakve mi ne bi željeli.

 

Visoko, 25.03.2010.g.

 

 

FORUM GRAĐANA OPĆINE VISOKO

 

Proudly powered by WordPress