Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

General Vahid Karavelić: Rasima Delića ubila je nepravda

Komemorativni skup u povodu smtri bivšeg generala Armije R BiH, Rasima Delića održan  je danas u Visokom. Pred brojnim  građanima  Visokog koji su došli odati počast generalu Deliću govorili su njegovi saborci koji su evocirali uspomene na ratni period u Visokom.

“Rasim Delić bio je čovjek pun optimizma, snage, pozitivne energije sa pogledom vizionarskog I strategijskog osmišljavanja buidućnosti, odnosno  kako je trebalo posebno tokom odbrane BiH od agresije, voditio borbu, braniti BiH i  njene građane od nastojeće agresorske armade. Od Rasima Delića sam lično puno naučio  I svi skupa možemo biti ponosni na djelo Rasima Delića. Rasima Delića ubila je nepravda” – istakao je general  Vahid Karavelić, ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH.

Na komemorativnoj sjednici govorili su  i načelnik općine Visoko Munib Alibegović i predsjednik SDA Visoko Ahmet Kurspahić , a uspomene na ratno Visoko je evocirao Mersed Šahinović član ratnog predsjedništva Općine Visoko i tadašnji predsjednik TO Visoko.

“Naši životni putevi spajaju se 20.aprila 1992.g. kada je došao iz Sarajeva sa posebnim zadacima formiranja jedinica Armije RBiH u centralnoj Bosni, deblokade Sarajeva i formiranja glavnog logističkog centra. Pojavio se u Visokom u farmerkama i kratkoj kožnoj jakni. Bio je jako smiren i nenametljiv u komunikaciji. Zahvaljujući njemu i njegovim saradnicima za  vrlo kratko vrijeme smo imali jedinice Armije i  prva ofanzivna dejstva. Posebno mi se svidio njegov način imenovanja ljudi na sva značajnija mjesta. Na prvom mjestu su mu bili stručnost i optimizam, a  ne politička pripadnost i poznanstva” – prisjetio se Šahinović.

Uime porodice obratio se dr. Senad Karavdić koji se zahvalio Visočanima na podršci koju su dali porodici u ovim tužnim trenutcima.

“Želim uime užeg kruga porodice prije svega supruge Suade, sinova Admirai i Adnana da vam uručim njihove selame i pozdrave uz najdublju zahvalnost za iskazano suosjećanje u boli povodom smrti generala Rasima Delića. Također želim da svim Visočanima izrazim zahvalnost što su svojim odnosom prema generalu Deliću doprinjeli da se on u Visokom osjeća kao u svom gradu – naglasio je dr. Karavdić.

General Rasim Delić uz najviše vojne počasti bit će ukopan danas na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Proudly powered by WordPress