Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sterilizacija pasa lutalica: U Visokom uskoro izgradnja azila za pse i mačke lutalice i fabrike za proizvodnju hrane za životinje

Akcija sterilizacije pasa lutalica sa područja Općine Visoko bit će održana u nedjelju 25.aprila ove godine – potvrdio je za Radio Q Ahmet Kurspahić direktor JP Veterinarska stanica Visoko. Sterilizciju će obaviti veterinari iz  Banja Luke preko  Udruženja za zaštitu životinja “ NOA” iz Visokog  na čelu sa Dragomirom Mijićem predsjednikom banjalučkog udruženja NOA.

“Nama su se ponudile kolege iz Banja Luke da dodju u Visoko sa svojim volonterima koji rade u Danskoj, Norveškoj i Češkoj. Sa oko desetak timova oni će zaštiti naše životinje, da djeluju preventivno  protiv krpelja i ekto i endoparazita i da se izvrši sterilizacija muških i ženskih pasa i mačaka lutalica. Ov je akcija namjenjena i građanima – vlasnicima životinja  –  da se također jave jednom od timova koji će pregledati njihove životinje – potpuno besplatno”  – izjavio je za Radio Q Kurspahić.

Pregledi će biti obavljeni na lokalitetu ambulante u Moštru i Bradvama. Vlasnici koji žele učestvovati u ovoj akciji trebaju se tokom ove sedmice prijaviti u Veterinsrsku stanicu u Visokom. Životinje će biti zaštićene prije svega vakcinacijom protiv bjesnila, saniranje eventualnih bolesti i u konačnici će biti obavljena sterilizacija životinja.

Zanimljivo je da je ovo prva akcija ovog tipa koja se provodi na području BiH. Visoko nije slučajno odabrano s obzirom na Kurspahićeve najave da bi se vrlo skoro mogao početi graditi  azil za životinje pse i mačke na našoj lokaciji. I taj bi se projekat trebao realizovati uz podršku Društva za zaštitu životinja iz Banja Luke. To pretpostavlja i otvaranje fabrike za proizvodnju hrane za životinje čemu u prilog ide i činjenica da na našoj općini ima puno neiskorištenog mesnog otpada  koji ostaje tokom obrade mesa.

Prema Kurspahićevim riječima potrebno je da Općina Visoko obezbijedi lokaciju i zemljište, a  sve ostale investicije pokrivaju partneri iz EU. Taj bi projekat otvorio mogućnost zapošljavanja 15 -20 osoba, a  Visoko bi bilo sjedište za ZDK i ostale općine koje bi željele učestvovati u zbrinjavanju životinja lutalica.

Proudly powered by WordPress