Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

APBPS: Bosanska piramida sunca najveća na svijetu

Vodeći svjetski egiptolog, pronalazač četiri piramide u pustinjama Egipta, istraživač koji je katalogizirao i opisao 130 egipatskih piramida, trostruki doktor arheoloških nauka i predsjednik Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida dr. Nabil Swelim, nakon provedenih istraživanja u Visokom, izjavio je:

“U Visokom je najveća piramida na svijetu, genijalan i komplikovan građevinski poduhvat koji je od velike važnosti za cijeli svijet. Ovo je nevjerovatno otkriće i biti će potrebno mnogo vremena da shvatimo kako su građene ove veličanstvene kamene strukture”. (Konferencija za štampu, Sarajevo, BiH, septembar 2007.)

Dolazak dr. Nabila Swelima u Visoko u toku dvije istraživačke sezone, 2007. i 2008. indikator je da: (1) Ozbiljni stručnjaci dolaze na lice mjesta prije nego izreknu brzoplete sudove o arheološkim nalazištima; (2) Nauka o piramidama traži vrlo specifična znanja, dugogodišnje iskustvo u istraživanju piramida i primjenjenu metodologiju, a ne samo arheologe koji su stekli diplomu na fakultetima, a nikada nisu proučavali ove strukture širom svijeta; (3) O piramidama u BiH može pisati bilo ko s različitom motivacijom, ali naučna istina je neumoljiva: u Visokom se nalazi najveća piramida na svijetu!


Dr. sci. Nabil Swelim nadgleda iskopavanje sekcije tumulusa u Vratnici, septembar 2007.

Kopija novinarskih priloga s konferencije za novinare održane
u poslovnom centru “Avaz”-a, septembar 2007.

Lista najzaslužnijih arheologa u periodu 1850-2006 uklesana u muzeju Imhotepa. Listu sačinjavaju imena stručnjaka koji su istraživali piramidalne komplekse u Saqqari, južno od Gize; ime dr. Nabila Swelima se nalazi u drugoj koloni.

Dr.sci. Nabil Swelim na predavanju dr.sci. Semira Osmanagića na Odjeljenju za arheologiju, Fakulteta za umjetnost Univerziteta u Aleksandriji, mart 2010.

Proudly powered by WordPress