Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protestna šetnja 1. maja u Sarajevu!

Pokret “Dosta!” pozvao je u subotu sve građane na protestni marš pod sloganom “Nama nije do slavlja, hoćemo svoja prava”, koji će zajedno s organizacijama iz cijele BiH organizirati u Sarajevu 1. maja.

U ovom pokretu su ocijenili da u zemlju u kojoj je pola miliona nezaposlenih Sindikat BiH na neprimjeren način obilježava 1. maj organizirajući koncert u Domu mladih, umjesto da se bavi pravim problemima i bori za prava radnika.

Također tvrde da je Sindikat svjesno i namjerno odlučio praviti “ikebana-proteste” u pet gradova BiH, jer to “odgovara onima s kojima su sjedili prije nekoliko dana za istim stolom i dogovarali još jednu kolektivnu pljačku naroda”.

Članovi pokreta “Dosta!” naglašavaju da su bezbroj puta pozivali Sindikat na jedinstvo, nudeći zajedničke proteste na kojima bi okupili na jednom mjestu sve nezadovoljne.

“Sindikat je izdao radnike ove zemlje i prevario sve nas koji smo složno htjeli da pokažemo snagu i volju”, kazali su u subotu članovi pokreta “Dosta!” na pres-konferenciji organiziranoj ispred Doma sindikata u Sarajevu.

Istaknuli su kako ovim protestnim maršom žele poslati jasnu poruku da ima dovoljno onih koji ovo stanje u zemlji više neće tolerirati te da će odlučno istrajati do konačne pravde za sve građane.

“Moramo svi zajedno 1. maja u Sarajevu pokazati naše nezadovoljstvo i da je došao kraj neradu vlasti” poruka je članova pokreta “Dosta!”, koji građane pozivaju na miran i dostojanstven, ali jasan i glasan protestni marš. 

Kazali su da će sve proteste koji 1. maja budu organizirani izvan Sarajeva smatrati “sabotažom i podrivanjem zajedničke borbe”.

Prvomajski protestni marš u Sarajevu počinje i 12 sati ispred RTV Doma, a simbolično završava ispred nekadašnjeg privrednog giganta Energoinvesta na Stupu, “masovne grobnice radničke perspekrive”, kako su ga nazvali članovi pokreta “Dosta!”

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress