Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predstavnici Udruženja “Ukranenland” iz Njemačke na ovogodišnjem Visočkom ljetu

altU okviru manifestacije Visočko ljeto 2010 bit će održana prezentacija Udruženja „Ukranenland“ iz Njemačke, koje se bavi eksperimentalnim istraživanjem i informisanjem u  prahistoriji regije Uecker – Randow, izgradnjom i funkcionisanjem radionica prema historijskim uzorima te uspostavljanjem regionalne i međunarodne saradnje.

Ovo Udruženje uređuje  arheološki muzej u Torgelow (Vorpommern) u Njemačkoj, pod pokroviteljstvom Udruge Ukranenland – historijske  radionice. Ukranenland Muzej Selo se nalazi 1,7 km južno od Torgelowa, u Njemačkoj i izuzetno je posjećeno i predstavlja svojevrsnu atrakciju.

“Prema arheološkim nalazima slavenski blok, post i Flechtwandhäuser od devetog i desetog stoljeća,nalaze se na ovom području  i obnovljeni su  u izvornoj veličini. Muzej, osim stada ovaca, konja i psa ima i desetak  stalnih zaposlenika koji su u ovom selu – muzeju stalno prisutni. Svaki član osoblja poznaje stare zanate, uključujući lijevanje bronce i keramike. Djelatnici se ovdje bave između ostalog  tkanjem, rezbarenjem, izradom obuće i preradom kože” –(izvor Wikipedia.org)

 

Prezentacija koja je namjenjena široj publici bit će održana u četvrtak, 22.jula 2010.g u Velikoj sali zgrade Općine Visoko u 20.00 sati.

Iz Organizacionog odbora ovogodišnje Manifestacije Visočko ljeto pozivaju zainteresovane da posjete ovu zanimljivu prezentaciju rada i djelovanja Udruženja „Ukranenland“ iz Njemačke.

Proudly powered by WordPress