Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvoreno pismo porodice ratnog heroja Tufe Buze nadležnim općinskim službama

alt Poštovane dame i gospodo,

Ovom prilikom želimo podijeliti naše utiske sa Vama, a vezano za obilježavanje godišnjice pogibije rahmetli  Tufe Buze, heroja Bosne i Hercegovine, grada Visokog, dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“, posthumno je proizvedenog u čin pukovnika.

Ove godine se navršilo 18 godina od pogibije rahmetli Tufe, a kao što Vam je poznato Odlukom općinskog Vijeća Visoko datum pogibije je usvojen i upisan u kalendar kao jedan od značajnih datuma naše Općine.

Tufo Buza je bio suprug i otac, borac i patriota, svoj patriotizam je za kratko vrijeme na mnogo načina dokazao i pokazao svojim  velikim djelima, a nas koji smo ostali iza njega zadužio da ga se sjećamo i da ni na kakav način ne dozvolimo da se namjerno ili nenamjerno potisne u neki drugi plan veličina lika i djela Tufe Buze.

Tokom proteklih  godina, Tufini saborci, prijatelji, poštovaoci njegova lika i djela te mi kao porodica svojim skromnim učešćem smo se uvijek trudili obilježiti dan pogibije. To je dan koji za nas kao njegovu porodicu jako puno znači, istina dan koji kao i svi drugi u ovih proteklih 18 godina evocira naše najteže uspomene, mi živimo s tim, teško nam je, ali smo jako ponosni.

Organizator obilježavanja godišnjice pogibije je već drugu godinu za redom Općina Visoko, odnosno Služba općinskog Vijeća i općinskog Načelnika,  a na osnovu već spomenute Odluke. Činjenica da je Općina preuzela organizaciju obilježavanja godišnjice pogibije za nas kao Tufinu porodicu ima jako veliki značaj, jer nam je to ujedno bila i garancija da će ovaj grad i ova Općina nastaviti da se sjeća i dostojno obilježava datum pogibije na najbolji mogući način i sa pijetetom koji ovakav heroj zaslužuje.

Ovaj put nismo imali takav osjećaj, naprotiv, pitali smo se jeli to Visoko zaboravilo svog heroja i patriotu, misli li to Visoko da se ne treba njime ponositi, jeli to Visoko ne zeli pričati djeci  o njihovoj  bliskoj prošlosti ? Šta se to počelo dešavati?? Ovo su neka od mnogo pitanja koja nas muče kao porodicu, diraju  u naša najdublja ljudska osjećanja. Jesmo li to možda počeli okretati leđa najboljim od nas, našoj historiji i ljudima koji su svoje živote dali u zalog ovoga sto mi sad imamo!? Želimo Vam prenijeti da nas je sve ovo jako rastužilo i duboko potreslo.

Mi nismo i nikad nećemo zaboraviti vrijeme koje je obilježio Tufo Buza i njemu sličini. Nečemo zaboraviti ljude koji su Životima platili Bosnu i Hercegovinu, a da se pri tome  nisu pitali rade li „pravu stvar“, oni su se tada borili za nas, danas bi nama trebala biti čast da ih se sjećamo. Činimo li to, ili smo se ipak počeli baviti samo sobom !? Jesmo li to na trenutak postali toliko hrabri da ih zaboravimo i tako sami sebe osudimo!?

Draga gospodo,

Nadamo se i vjerujemo da dijelite naše mišljenje da  obilježavanje ove godine nije bilo na nivou i da je trebalo biti drugačije organizovano. Nećemo ovom prilikom iznositi mnogobrojne propuste kojih je odveć bilo ali ćemo Vas zamoliti da nam pokušate objasniti šta se ustvari desilo sa kompletnom organizacijom i ko je konkretno za to bio zadužen !?

Očekujemo Vaše obrazloženje, a ukoliko pak smatrate da ovo nije i ne treba biti značajan datum Općine, molimo Vas da se očitujete  po tom pitanju.

Hvala Vam lijepo uz srdačne pozdrave,

Porodica rahmetli Tufe Buze

Supruga Zibija, sin Nijaz, kćeri Indira i Saudina

Visoko, 01.07.2010. godine

Dostavljeno:

1x  Općinski Načelnik g. Munib Alibegović,

25 x Općinskim vijećnicima,

1x  Služba općinskog Vijeća i općinskog Načelnika,

1x  UG  DNRP „Zlatni ljiljan i zlatna policijska značka“,

Proudly powered by WordPress