Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočko ljeto 2010.: Udruženje Ukranenland iz Njemačke – njegovanje srednjovjekovne kulture i tradicije

altUdruženje „Ukranenland“ iz Njemačke učestvuje na ovogodišnjoj manifestaciji „Visočko ljeto 2010.“. Radi se o udruženju koje se bavi eksperimentalnom arheologijom u cilju informisanja  o prahistoriji regije Uecker Randow, kao dijela historije istočnjačkih radova. Na taj način udruženje želi približiti pozitivne vrijednosti kao što su svijest o vlastitoj historiji i misao o razumijevanju među narodima. Kako je za Radio Q izjavio Mihael Bah, član ovog udruženja“ naša iskustva o poimanju zajedničke historije, mogu se primjeniti i na naše vaše prostore, što bi doprinjelo boljem razumijevanju i toleranciji među različitim narodima i kulturama“.

altČlanovi udruženja „Ukranenland“ su prve kontakte s predstavnicima Turističkog info Ureda i Udruženja „Eko viking“ ostvarili u mjesecu martu na studijskom putovanju koje je organizovao GTZ. Radi se o projektu koji GTZ realizuje već treću godinu zaredom – istakla je Elma Topuz asistent u projektu  unapređenja ekonomskog razvoja na lokalnom i regionalnom nivou.

„ U ovom konkretnom slučaju partner GTZ-a je Općina Viosko, a projekt se realizuje na primjeru turizma. Jako nam je drago što je došlo do ove saradnje i posjete predstavnika Ukranenlanda na ovogodišnjem Visočkom  ljetu„.

altUime općine Visoko za ovaj projekat odgovorna je Amra Omerbegović šef Odjela za turizam pri općini Visoko koja je izrazila svoje zadovoljstvo uspješnom saradnjom koja će već danas zainteresovanima pružiti više detalja o njihovom radu i načinima na koji oni baštine svoju tradiciju i kulturu.

„Od 12.00 do 18.00 sati bit će postavljen zajednički štand udruženja Ukranenland i Eko viking, preko puta zgrade Zavičajnog muzeja na kojem će zainteresiranima biti predstavljeno gađanje lukom i strijelom, filcovanje, pravljenje srednjovjekovnih muzičkih instrumenata,a za večeras je na otvorenoj pozornici planiran i njihov muzički nastup“.

Proudly powered by WordPress