Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nogomet: Pismena ostavka Nihada Smailagića

altPoštovani,

Ovim putem Vas želim  i pismeno izvjestiti o podnošenju ostavke na mjesto predsjednika UO NK Bosna Visoko. Razlozi ovakve odluke leže u činjenici nepoštivanja institucije kluba NK Bosna, a samim tim i nepoštivanje Upravnog Odbora. Posljednji primijer koji eksplicitno ilustruje ovakvo stanje je manifestacija „Visočko Ljeto“ odnosno njen ovogodišnji moto „100 godina sporta u Visokom“ na kojoj se u jednoj od programskih noći pojavljuje i NK Bosna, a da ja kao predsjednik iste te Bosne o tome ne znam ništa, odnosno saznajem iz lokalnih medija!? To je samo posljednji primjer koji je opravdao moje sumnje da pojedinci koji se zadnjih 15 godina pojavljuju oko NK Bosna i dalje imaju utjecaj na pojedine strukture koje misle da skupina privrednika treba da ulaže ili sponzorski donira novac NK Bosna kako bi se oni medijski eksponirali. To smatram neprihvatljivim, kao što smatram neprihvatljivim ponašanja Sportskog Saveza koji je sve to organizirao, a da zvanično na adresu NK Bosna nije stigla nikakva pozivnica ovim povodom.

Ovo posljednje dešavanje je samo ubrzalo proces moje ostavke, jer se od ranije također nisam slagao sa mnogim stvarima u klubu koje su postavili moje predhodnici i uveli kao normalnu praksu. Kao privrednik mislim da tako klub ne može funkcionisati. Pokušao sam te stvari izmjeniti, ali očito je da nisam uspio i očito je da pojedinci koji ne ulažu svoj novac u klub misle da mogu preko legalno izabranih organa kluba voditi klupsku politiku. Kao ozbiljan čovjek  ne mogu prihvatiti da pojedini članovi Uprave čija djeca igraju u klubu prije pola godine misle da tada našem najboljem igraču Adnanu Džafiću ne treba dati ispisnicu iz kluba uz prethodni dogovor sa njegovim menađerom gdje bi i Bosna ostvarivala svoja prava od Ugovora, a nekoliko mjeseci kasnije kada su u pitanju njihova djeca misle suprotno. Odnosno neprihvatljivo je da jedan od naših trenera mlađih selekcija posreduje i odvodi igrače iz seniorskog pogona u druge klubove, konkretno mislim na odlazak Šete, Cane i Čakića!?

Ovo su samo neki od razloga koji su možda i sporedni i koji bi se vremenom mogli i riješiti, ali ako odluku Sportskog Saveza da u ime NK Bosne za vrijeme jako vrijednog jubileja „100 godinja sporta u Visokom“ o Bosni treba da govore i predstavljaju je oni čije Sudske presude i dugove Bosna i danas vraća i koji su od Bosne uzeli milionska obeštećenja za igrače u koje je ulagao cijeli grad i ako sve to Opština kao osnivač Bosne smatra normalnim, onda ja tu nemam šta da tražim jer se ne slažem sa takvim nepoštivanjem institucije NK Bosna.

Želim istaći da klub ostavljam sa izmirenim svim obavezama do 01.08.2010. godine. Kad kažem izmirenim obavezama mislim na igrače, stručni štab, uposlene u klubu, i sve klupske režije (struja, voda, telefon…). Također želim naglasiti da sam za ovo kratko vrijeme pokušao u Upravnom Odboru angažovati što više privrednika koji su vođenim iskustvima ranijih godina teško prihvatali angažman baš iz gore pomenutih razloga. Bez obzira na pomenute teškoće smatram da smo imali respektavbilan UO koji je uz kontinuiranu pomoć nadležne Općinske službe uspjevao na vrijeme izmirivati sve svoje obaveze. Treba znati da su klub neki više, a neki manje u proteklom periodu materijalno pomagali firme: „Sarajevo Osiguranje, Galerija Kovo, Industrija Mesa „Semić“, Kokos, Goran Andrijanić i Rampart. Angažmanom sekretara kluba Vejsila Ašlame uspjeli smo ostvariti i dobru saradnju sa NS BiH što je također rezultiralo značajnim finansijskim sredstvima. Uz sve to uspjeli smo na određeni način kupovinom nove opreme pospješiti  rad mlađih selekcija, novu opremu smo obezbjedili i za seniorsku ekipu. Smatram da klub ima mlade i odlične igrače, ali isto tako smatram da se Bosna mora osloboditi nekih starih loših navika i da se konačno institucija kluba mora više poštovati od pojedinaca koji su, istini za volju obilježili jedno vrijeme Bosnine istorije, ali su isto tako to na određeni način naplatili i klub ostavili u dugovima. Zbog toga smatram da Opština i Sportski Savez nisu smjeli napraviti jedan ovakav propust i rušiti instituciju kluba što je i osnovni razlog moje ostavke.

Zbog toga ne vidim svrhu da i dalje radim i sarađujem sa onim ljudima koji misle da svijet pa i sport počinje i završava s njima, a što se tiće NK Bosna on će i dalje ostati moja ljubav.

 

Iskreni pozdrav,

Nihad Smailagić

Proudly powered by WordPress