Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK pomaže privrednike

altNa osnovu aplikacija privrednika, Vlada Ze – do kantona je nastavila projekat sufinansiranja privrednog razvoja, investicija i zapošljavanja u ovom kantonu.
Tako je za regresiranje polovine iznosa kamate za investicioni kredit Kamelia Doboj Jug dobila 9.375 KM, Ar-Zvijezda Vareš 6.250 KM, Strong Breza 22.500 KM, Secom Visoko 25.000 KM, , dok je za subvencioniranje administrativnih troškova za izgradnju proizvodnog objekta samostalna obrtnička radnja Wart Wood iz Zavidovića  dobila 5.320, a Alma Ras Olovo 20.000 KM. Toplana Tešanj je za uvođenje ISO 9001:2008 certifikata dobila 9.000 KM, a Madi Tešanj za uvođenje Halal certifikata 12.000 KM. Udruženje inovatora Maglaj je dobilo 1.500 KM za svoj rad.

Vlada je odlučila da za raspodjelu uplaćenih sredstava od obavljenih veterinarsko – zdravstvenih pregleda i kontrola od strane veterinarskih inspektora, napravi novu raspodjelu.

– Imali smo značajne i opravdane pritužbe od proizvođača i izvoznika na visinu cijene tih kontrola, koje su obavezne, a njihovu cijenu ne propisujemo mi, nego Pravilnik federalnog Ministarstva poljoprivrede. Već sedam mjeseci pokušavamo isposlovati smanjenje tih nakanada, bezuspješno. Na primjeru Mesne industrije Brovis iz Visokog, značajnog izvoznika koji upošljavanja 400 radnika, koji treba mjesečno da samo za te preglede plati deset do petnaest hiljada KM. S jedne strane država pomaže izvoz, proizvodnju,a  s druge strane im namećemo nevjerovatno visoke naknade. Zato smo donijeli odluku da 80 posto naknade, koja pripada Kantonu, dijelimo pola – pola sa proizvođačem, odnosno da mu se vraća 40 posto cijene, do promjene federalnog Pravilnika. Preostalih 20 posto koji pripadaju Federaciji, biće i dalje netaknuti, kazao je jučer novinarima premijer ZDK Miralem Galijašević.

Proudly powered by WordPress