Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše nediplomirani konobar i diplomirani agnostik Šćepanović Dejan: Proizvođači straha

altStrah je ove godine dobro rodio. Ipak su bili pogodni uslovi, a i tržiste je veliko – izborna je godina. Berba će početi 3.oktobra. Očekuje se golema zarada. Savjesni zemljoradnici su se potrudili da njihov proizvod ove godine ima prepoznatljivu ambalažu, sa nekim malim dekorativnim izmjenama, i tradicionalno gorak okus truleži. Vijesti već odavno ne gledam. Zašto da trošim pare na lexilijume i persene, samo da bih mogao odgledati polusatnu “informativnu” emisiju, u kojoj neću ćuti niti jednu pozitivnu vijesti ili optimistično predviđanje. A sa edukativne i informativne strane, fabricirane vijesti prepune prijetečih i apokaliptičnih tonova me i ne zanimaju.

Ipak neki dan otvorih jednan od mainstream bh internet portala, i tamo lijepi izlozi straha, roba uredno poredana, po sekcijama i bojama, usluga – sjajna, pa čak i ostavljen prostor za knjigu utisaka, da fino možeš da opišeš kako ti se sviđa njihov proizvod. Naslovi tipa : ” Dodik ponovo institira na referendumu “, “Nezavisna RS “, “Hrvati žive i žele treći entitet ” , “Povećana opasnost od terorizma u BiH “, ” Islamski fundamentalisti velika prijetnja BiH “. Razgledah lijepo i ništa ne kupih.

Ne volim proizvode od nacional-fašističke kompanije, koja ih  prodaje kroz tri različite filijale u BiH.
Nekako su gorki, frustriraju, a i tjeraju te da mrziš nekoga?! Da mrziš neke bezlične, generalne mase, unaprijed okarakterisane kao prijeteće neprijatelje. Nema detalja, objašnjenja, partikularnosti, samo odvratna generalizacija mržnje. Nacional-fašistička kompanija taj strah koristi kao sredstvo da opstane na političkoj sceni. Bez njega, ideje koje ona nosi, bi bile zanemarive i obsceno smiješne. Zašto ?
Zato što strah, kao iracionalno čuvstvo, blokira racionalnost i kritičku analizu. U strahu, koji nerjietko sa sobom nosi i mržnju, čovjek zaboravi na gotovo sve i upali se kao crvena lampa arhaični instinkt za preživljavanjem i svoju sudbinu rado predaje u ruke onih koji obećaju da će im pružiti zaštitu i izbaviti ih iz tog straha.

Kada bi uklonili strah iz jednačine, i sve lijepo spustili u sferu razuma, analitike i krititčkog razmišljanja, automatski bi smo uklonili i paravan koji prekriva nezaposlenost, bijedu, siromaštvo, diskriminatorski sistem zdravstva, nepotizam i korupciju u visokom obrazovanju, seks afere – ukratko činjenicu da smo roblje koje ekonomski, socijalno i seksualno iskorištavaju vladajuće elite ( naravno iz reda nacional-fašističke kompanije). U tome je trik, u tome je fah. Mada malo ko može to prepoznati, jer profesionalizam sve ijednog proizvođaća straha je na zavidnom nivou. Plus tlo je idealno plodno. Rane iz rata su još svježe, svjesni smo šta je u stanju uraditi četnička kama i ustaški metak. A to još pospješuje prodaju njihovog izuzetno kvalitetnog proizvoda ( kvalitetnog ali štetnog naravno ).

Ove godine očekujem da će prodaja straha oboriti sve rekorde, iako će proizvod imati ( kako sam već rekao ) isti okus, pa čak gotovo istu i ambalažu. Filijala iz RS-a će se fokusirati na okus separatizma, što će povećati prodaju straha filijali iz Sarajeva i Mostara. Filijala iz Mostara će ponovo izaći na tržište sa već oprobanom aromom decentralizma. A filijala iz Sarajeva – strah punjen slatkim unitarizmom.

I onda ja uključim gumicu racionalnosti!

Da vidimo RS – referendum i otcjepljenje ? Jako strašno, za skamenit se od užasa. Pa Dodik je već 8 godina na vlasti, a dva mandata je dobio zahvaljujući obečanju da će odcjepiti RS, i iznevjerio je i svoje glasače a i vas koji ste kupili strah od svoje filijale u Sarajevu ili Mostaru. Uostalom postoji Dayton, postoji OHR, postoji Visoki predstavnik, postoji EU, postoji USA, koji kažu glasno i jasno da je BiH jedinstvena i suverena država. Ko je Milorad Dodik u toj priči ? Cirkusant koji od nemogućeg i nepostojećeg pravi moguć i postojan strah. Blago zaljubljenicima u magiju i mađioničare.

Takozvana Herceg Bosna i treći entitet ? Oh please. Hrvatski političari se ne mogu dogovoriti da podrže jednog kandidata za hrvatskog člana predsjednistva BiH, a kamoli da mogu raspisati neki referendum ili progurati neku zajedničku incijativu. A ponovno kažem, postoji Dayton, USA, EU itd.

Ukidanje RS-a i jedinstvena BiH ? Lijepa zamisao, ali ko je obećava ? Ljudi koji nemaju nikakvog političkog autoriteta u državi u kojoj je njihov etnos najbrojniji ? A da o zajedništvu Bošnjačkih frontmena i ne govorim. Ideje i incijative, koje nemaju nikakve šanse i uslove da se ikada ostvare. Neostvarive ideje pa ipak imanentan strah.

Strah koji tuče grčenje gladnog stomaka, neovjerenu zdravstvenu knjižicu, neupotrebljivu fakultetsku diplomu, i činjenicu da smo drugorazredni građani kako BiH, tako i Evrope. Neka vas je strah gladi. Od nje se stvarno može umrijeti. Od neostvarivih ideja i incijativa, umire samo inteligencija.

Bojkotujte proizvode nacional-fašitičke kompanije i njihovih filijala. Skupi su toliko da kupovinom njega prodajemo budućnost svoje djece i svih budućih generacija bh građana.


Proudly powered by WordPress