Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcije: Općina Visoko nema fond za stipendiranje studenata, ali pomaže kroz osiguravanje prijevoza učenika i studenata

altPovodom objavljivanja informacija Centra civilnih inicijativa, kako općina Visoko ne izdvaja nijednu marku za stipendiranje studenata, potvrdu smo potražili u Općinskoj službi za Društvene djelatnosti  i boračko – invalidsku zaštitu. Razgovarali smo sa šefom odjeljenja za društvene djelatnosti Hasanom Šahinovićem koji je za Radio Q potvrdio da Općina Visoko nema općinski fond za stipendiranje studenata po preporučenom planu Centra Civilnih inicijativa, ali već dugi niz godina učestvuje u školovanju i učenika i studenata kroz osiguranje plaćanja prijevoza. Ovom je aktivnosti pokriveno oko 680 učenika i studenata s područja Općine Visoko.

alt„Istina je da Općina Visoko nema određen fond za stipendiranje studenata. Mi imamo drugi vid stipendiranja učenika i studenata  i to preko ZDK u kojem naši studenti apliciraju za stipendije a u  školskoj 2009/2010.g. stipendije je dobilo  163 studenata. Jedan vid stipendiranja ide i preko boračke populacije. Općina Visoko ima drugi plan pomoći i poboljšanja standarda učenika i studenata i to rješavajući probleme koji su njima najveći. Tu prije svega mislim na prijevoz učenika i studenata do njihovih škola, jer da nema ove pomoći, veliki broj učenika ne bi imao uslova za nastavak školovanja. Za to je budžetom planirano 180 000 KM.“ – ističe u razgovoru Šahinović navodeći da se to kroz praksu pokazalo kao povoljno  rješenje u njihovim finansijskim potrebama.

Na primjer, ako mjesečna karta za jednog studenta  iznosi od 160 – 180 KM, Općina participira dio troškova mjesečne karte i time se dobija veći broj korisnika s područja Općine Visoko.

„Da smo se odlučili za onaj vid kako kažu u CCI „Stipendiranje od strane općine“  mi bi mogli da stipendiramo  do 40 studenata, a  na ovaj način mi  zadovoljimo potrebu za prijevozom za oko 680 studenata i učenika  za sa naše općine. Smatramo da je ovo bolji način pomoći u poboljšanju studentskog standarda“.

Kroz općinski budžet planiraju se i jednokratne pomoći za školovanje studenata i učenika. To podrazumijeva da oni nisu dobili stipendije niti kredite, mogu podnijeti zahtjev za dodjelu jednokratne pomoći koja je u ovoj godini planirana u iznosu od 40 000 KM. Ova će se stavka iskoristiti kako bi studentima bila omogućena pomoć u nabavci udžbenika i drugog pribora za školovanje.

„Čudi me da CCI ne uvažavaju ovaj naš kriterij, mada smo  kroz naše dopise to napominjali, a njihovo mišljenje da bi trebali da se uvedu stipendije nisu obavezujuće. Smatramo da na ovaj način možemo više pomoći našim učenicima i studentima“ – izjavio je Šahinović napominjući da je jedan od predstavnika CCI u telefonskom razgovoru izrazio želju da dođe i uvjeri se u naš princip rada, ali to se do sada nije desilo.

Šahinović ističe i činjenicu da do sada nije bilo  inicijativa da se promjeni kriterij dodjele pomoći studentima i učenicima na području općine Visoko.

Proudly powered by WordPress