Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gragjani birači! (Građani birači)

altVisoko treba svoje ljude, one ljude koji će bez obzira na političku pripadnost štititi i braniti interese Visokog na svim nivoima vlasti u koje ćemo ih birati na predstojećim izborima. Potpuno je nevažno iz koje je stranke kandidat kojeg budemo birali, potpuno je benigno iz kojeg dijela opštine dolazi isti taj kandidat, da li je iz Moštra, Gračanice, Kralupa ili Novog Naselja Luke. Treba gledati njegovo ime prezime kapacitet i potencijal kao čovjeka koji bi mogao u naredne četiri godine nešto uraditi za Visoko kao jedan od 35 onih koji će sjediti u Skupštini ZDK, Federalnom Parlamentu ili Predstavničkom Domu državnog Parlamenta.

Tim povodom prije mjesec dana postavili smo anketu pod nazivom “Glasajmo Visočki” u kojoj je do sada glasalo 2.700 posjetilaca sajta. Administratorski smo se potrudili da jedna IP adresa bude jedan glas kako bi anketa bila što realniji prikaz stanja svjesti u Visokom. Ne sumnjamo da su snalažljivi stranački aktivisti provalili fol kako mijenjati IP adresu i tako “naklikati” što više glasova svojim kandidatima, ali sve je to dio predizborne kampanje i borba za pozicije. Prema našoj anketi koja je koncipirana i sastavljena samo od “visočkih” kandidata uz članove predsjedništva na četri nivoa vlasti trenutno stanje glasanja pokazuje da za bošnjačkog člana predsjedništva visočani najviše glasova daju Fahrudinu Radončiću 36,96%, u Predstavničkom Domu Državnog Parlamenta sa dosadašnjih 29,57% Visočani žele Senada Hodovića, u Federalnom Parlamentu po ovoj anketi trenutno je Jasmina Zubić sa 27,33% glasova anketiranih, dok za mjesto u Kantonalnoj Skupštini sa 19,52% glasova ne treba da brine Arif Hasić.

Interesantno je u gomili modernih marketinških pristupa biračima u želji za nihovim glasovima pogledati kako se to nekad biralo i glasalo, odnosno kako su se birači pozivali na glasanje. Donosimo prepis letka za izbore u Visokom iz 1913 godine.

Na 31. o. mj. pozvani ste da izaberete 11 gradskih zastupnika i u njihove ruke predate sudbinu našeg grada. Mnogi hvalisavi i ambiciozni elementi tražiće od Vas Vaše povjerenje, ali Vama neka je na umu jedino budučnost, napredak i opstanak našeg grada. Birajte samo onakve ljude, za koje ste uvjereni, da će zaboraviti svoje lične interese, te svom svojom sposobnosti i radom nastajati, da što više pridonesu napretku i procvatu našeg mjesta, koje uza sav svoj položaj i blizinu glavnog grada naše domovine ne samo da ne cvate, nego nazaduje.

Zadaća gradskih zastupnika je, da se pokažu dostojni povjerenja našeg, da na svakom koraku nepokolebivo stoje u odbranu opčih interesa i podignuća našeg mjesta.

Kao takove ljude koji su uvijek stajali u obrani Vaših interesa, poznajete i birajte:

 

Hadži Ćamilagu Šahinovića                       Hadži Jusufa Kazića

Dionisiju Plavšića                                                  Kabilju

Hadži Saliha Mulagića                                Sizabega Zečevića

Niku Mišića

Mehagu Toromana                                     Salihagu Šehovića

Ostoju Vasiljevića                                       Mehagu Oruća

(Visoko dne, 14. oktobra 1913.)

 

Proudly powered by WordPress