Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ako laže koza ne laže rog: AS Jelah ipak kupuje Vispak Visoko!?

altStara narodna poslovica kaže; “Ako laže koza, ne laže rog”, a da je i tačna uvjerili smo se na najnovijem primjeru ofanzive firme “AS – Jelah” koja prema našim saznanjima do kraja godine ima namjeru ovladati sa 51% vlasništva nekadašnjeg visočkog giganta i jednog od rijetkih simbola grada koji nije koloniziran. Prije nepuna dva mjeseca ovim povodom smo kontaktirali rukovodstvo firme “AS – Jelah” i dobili slijedeći odgovor:

“Kao prvo hvala za kontakt i interesovanje da nas uvrstite u radijsku priču o privredi u Visokom sa temom koju ste naveli u dopisu. Trenutno nema osnove da se pokrene priča o kupovini Vispaka sa naše strane.  Ukoliko se situacija promijeni rado ćemo Vas obavijestiti.”

U međuvremenu nismo dobili nikakvo obavještenje kao što je navedeno, a firma “AS – Jelah” je postala vlasnikom dodatnih oko 11% dionica Vispaka. Sve se desilo krajem prošle sedmice kada se na berzi najviše trgovalo dionicama Vispaka. Zvanične i dostupne informacije sa www.sase.ba kažu:

Na Primarnom Slobodnom tržištu ostvaren je promet od 1.226.094,17 KM; u sklopu 24 transakcije prometovano je 163.375 dionica. Na Primarnom slobodnom tržištu najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta VISPAK DD VISOKO (simbol: VSPKR) u iznosu od 1.117.557,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 7,00 KM.

Nominalna vrijednost Vispakovih dionica je 10KM, što znači da su kupljene 30% jeftinije, dok stručnjaci tvrde da dionice firme koja izlazi u javnost sa podacima od 20.000.000KM godišnjeg prometa sigurno vrijede više. Vispak je emitovao 1.500.000 dionica što knjigovodstveno znači da vrijedi 15.000.000KM. U ovoj prodaji i kupovini, svoje dionice “AS – Jelah-u” su prodali ZIF CROBIH d.d Mostar u vrijednosti od 3,7129% i ZIF “Naprijed” d.d Sarajevo u vrijednosti od 6,7745%.

Kako nezvanično saznajemo, a obzirom da je “AS – Jelah” već kupio jednu “visočku” firmu, radi se o “Kent Elitu”, moguća je i opcija udruživanja Vispaka i Kenta. Što je sasvim realna opcija jer je sad “AS – Jelah” većinski vlasnik Vispaka i ima više dioničkog udjela i od ZIF “MI-Groupa” d.d. Sarajevo koji je zastupljen sa 13,4232%. Opcija u kojoj simbol Vispaka, sadašnji direktor Džemal Čabaravdić kao vlasnik 3,6454% uz saradnju sa ZIF “MI-Group” kontroliše i ovaj način rukovođenja firmom je prošlost jer “AS – Jelah” preuzima ulogu vodećeg dioničara.

Šta to znači?

To znači da onaj koji ima preko 5% vlasništva može sazivati Skupštinu firme, Skupština bira novi Nadzorni odbor, direktor firme odgovara Nadzornom odboru … u konačnici, pojednostavljeno, to znači da kontrolu nad Vispakom i odlučivanje u istom više neće biti moguće bez odobrenja iz Jelaha (Tešnja). Prema našim saznanjima u novembru će biti raspisan i konkurs za novog direktora Vispaka, a Džemal Čabaravdić odlazi u zasluženu penziju, uz sve to “AS – Jelah” se neće zadržati na ovim procentima vlasništva u ovim trenucima predstavnici ove firme pregovaraju sa još dva Fonda, finaliziraju se pregovori o 4% dionica sa vlasnicima iz Holandije, a krajnja ambicija je 51% dionica.

“AS – Jelah” je u privatnom 100% vlasništvu Sulejmana Hrvića osnovana 1996 godine, inače firma koja zapošljava 370 ljudi i prvobitno je počela sa jednostavnim oblikom proizvodnje šećer kocke, mljevenje kafe, i pakovanje zrnaste i praškaste robe. Nakon provedenih analiza , te prikupljanja informacija o proizvođačima i uvoznicima keksa te sagledavanjem njihovih potencijala zaključeno je da je proizvodnja keksa područje u kome će AS , iskorištavajući svoj tržišni potencijal na pravi način odgovoriti na zahtjeve tržišta. Stoga je pokrenut projekta proizvodnje keksa i vafla.

Proudly powered by WordPress