Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fiktivne potvrde privatnih veterinarskih stanica, ima li razloga za strah u Visokom?

altVisoko je grad u široj regiji poznat po mesnoj industriji, rijetki su koji ne znaju za visočku pećenicu i sudžuku koja je zaštićeni brend ovog grada. Mnogi dolaze u Visoko u namjeri da kupe mesne proizvode poznatih visočkih mesara. U Visokom smo čak u mandatu visokog predstavnika Pedija Ešdauna imali “Sajam mesa i mesnih prerađevina”. Informacija koju danas prenosi novinska agencija SRNA može biti korisna onima koji se u Visokom bave preradom mesa, ali isto tako može biti i upozorenje potrošaćima da paze kod koga kupuju meso. Prenosimo informaciju u cijelosti.

U akciji suzbijanja nelegalne trgovine stokom i ovcama zaraženim brucelozom, Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijela je 36 prijava protiv veterinarskih stanica u Federaciji BiH /FBiH/ koje su izdavale uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, a nisu imale dokaz da su one pregledane.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak rekao je da je broj zabrinjavajući, jer su te veterinarske stanice izdavale uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, a nisu imale dokaz da su životinje pregledane.

Prema riječima zaposlesnih u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarsva FBiH, koji su željeli ostati anonimni, fiktivne potvrde o kvalitetu mesa i mesnih prerađevina izdavane su na način da se veterinarska potvrda o zdravstvenoj ispravnosti mesa izdaje “naslijepo”, a da ga niko nije ni pogledao.

Sagovornik ovog lista tvrdi da takve fiktivne potvrde u 90 odsto slučajeva izdaju privatne veterinarske stanice koje rade za novac, a u korist mesnih industrija u BiH.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress