Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CCI: Neefikasne Skupština i Vlada ZDK

alt„Iako se Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ mogu istaći po dinamičnosti svog rada u proteklom periodu, na kraju mandata ipak je nekoliko hiljada ljudi bez posla“,- ocijenili su Centri civilnih inicijativa /CCI/ prezentujući rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, danas u Zenici. U ocjeni se još navodi da je na ovom području „sve više socijalno nezbrinutih, da su privatizacija i gazdovanje javnim preduzećima neefikasni, a ekonomski pokazatelji ukazuju da privreda radi u gubicima“. Prosječna plata u ZDK i dalje je među najnižima u Federaciji BiH.

„Dok su neki kantoni radili na usvajanju strateških razvojnih dokumenata, Vlada i Skupština ZDK u toku svog mandata nisu usvojile Razvojnu strategiju, Strategiju zapošljavanja, kao ni Strategiju razvoja zdravstva“,- istakao je Rasim Džeko, koordinator CCI-a za područje ZDK. On je dodao da je oko milijardu KM budžetskih sredstava u mandatnom periodu u ZDK utrošeno uglavnom na plate budžetskih korisnika. „Izdvajanja za subvencije preduzećima u privatizaciji i poticaj industriji bila su ispod 1%“,- procjena je CCI-a.

Naročito neefikasnim ocjenjen je rad Ministarstva zdravstva, koje je od ionako malo planiranih, realizovalo svega 54 % mjera iz svoje nadležnosti.

Kada je riječ o angažovanju poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, bilježi se šarolika slika. Neki poslanici su u prosjeku jedanput godišnje postavili pitanje na skupštinskim zasijedanjima, dok pojedinci bilježe do 61 pitanje i inicijativu. I pored generalno loših pokazatelja rada i učinka, kandidovanjem za naredne izbore, 20 poslanika ili 57 posto, pokazalo je zainteresovanost za novi mandat u nekoj od institucija vlasti u BiH, a nešto nižu zainteresovanost izrazili su ministri u Vladi, jer ih se pet kandidovalo za parlamentarne funkcije na svim nivoima vlasti,- navodi se u monitoringu Centara civilnih incijativa koji su danas pozvali građane da izađu na izbore i dobro razmisle kome će povjeriti svoju budućnost u naredne četiri godine.

Proudly powered by WordPress