Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas vam kradu šahtove, sutra će vam provaljivati u stanove

altI dok se u Visokom oni koji čine vlast na višim nivoima bore da istu zadrže, odnosno ovi drugi da dođu u poziciju kako bi prosjećne plate u firmama gdje rade zamijenili sigurnim četverogodišnjim državnim platama koje se kreću od 1000 – 4000KM, u naći sa 18/19 u Visokom je izvršen opšti i dobro organizovani pljačkaški pohod na šahtove. Zvući nevjerovatno ali iz svakog pa i namjanjeg visočkog sokaka “opuhan” je vodni slivnik. Još nevjerovatnije zvuči podatak da su šahtovi pokradeni i u najprometnijim ulicama, a posebno je nevjerovatno da to niko nije vidio!? Ovo je samo još jedna potvrda sličnosti Visokog i kultog nadaleko poznatog filmskog ostvaranje u kojem je glavna uloga grad u kojem se dešavaju sve moguće nenormalne stvari, radi se o filmu i seriji Twin Peaks. E sad, ovi što nam se cerekaju sa predizbornih plakata, pišu saopštenja za javnost, diskutuju u debatama, bave se najvećom mogućom politikom, za koju nisu dorasli, a to rade samo zbog para i nikako interesa građana kako imaju običaj lagati u javnim istupima, naravno od siline svoje sujete i uživanja u svojoj samodopadnosti gledajući sebe na banderama i improvizovanim panoima, ne reaguju. To je u ovom slučaju “lokala” i to ih ne zanima, a kako bi ih i zanimalo kada je paušal u OV Visoko 20 odnosno 80 puta manji u odnosu na vlast i platu koju oni žele, stoga jebo šahtove, koga to sad zanima.

Zanima me samo kako lopove nisu uočili oni koji po cijelu noć rade na plakatiranju i prljanju grada svim tim predizbornim plakatima. Policiju da i ne spominjem, nema potrebe suvišno, a da je Visoko grad kakav treba biti za vikend bi svakako živjelo do 05:00h ujutro, a ne bi ljudi sa instiktom kokoški išli na spavanje u 22:30h. Moglo bi se sad ovako pisati u nedogled, za razliku od nadobudnih političarčića koji se ovako skupe jednom u mjesecu za četiri godine pred izbore, građanima se obratio i na pitanja novinara odgovarao direktor JKP “Visočica” Visoko Ermin Dlakić. Pored već poznatih stvari o ugrožavanju života i sigurnosti u saobraćaju Dlakić je javnosti ponudio i najednostavniji mogući način rješavanja ovog problema koji se ne sastoji od stražarenja po Mjesnim Zajednicama i hvatanju lopova na licu mjesta, nego vrlo jednostavnom metodom provjere onih koji otkupljuju sekundarne sirovine. To bi svakako bilo vrlo efikasno, sjećam se da su tako pronađene i pokradene biste narodnih heroja iz parka prije nekoliko godina, tada su na način kako Dlakić predlaže biste pronađene negdje u Ilijašu.

Na kraju svih krajeva, pričajmo otvoreno i bez straha. Jel se to kao ne zna ko je na željezu i sekundarnim sirovinama napravio pare u Visokom!? Ma zna se naravno, to su isti oni koji su potkupljujući lokalnu i kantonalnu vlast svoje otpade napravili gotovo pa u centru grada! Jel se to ne zna ko je bio najzabrinutiji kada je pala cijena željeza na svjetskom tržištu, odnosno kada je u jednom trenutku nije ni bilo!? I to se zna, samo što to nikoga ne zanima, te stvari gradske dušebrižnike počnu zanimati kada im se desi slučaj da im čovjek sa sela zatvori Slobodnu Zonu i kada se već oronuli stari  šatro “Visočani” počnu pitati, otkud njemu pare da za 200.000KM kupi nešto što je Vitexovo!? Niti je to Vitexovo, niti su ti koji se pitaju više važni i bitni u Visokom. To su sitni mahalaši, balijski pihtijari i provincijski birtijaši koji još malo kradu po Visokom ovo što je od njega ostalo, a o ostalim građanima koji Visoko vole srcem i koji su svoju ljubav dokazali boreći se u rovu za njega misle samo onda kada ih treba založiti za neku novu prevara ili glasove na izborima! Međutim i ovi iz političkih stranaka kao i ovi promašeni privrednici i dušebrižnici zaboravljaju jedno, a to je pitanje na koje će odgovarati ličnim primjerima koje glasi! Šta ćemo kada nestane šahtova!? Tada će nam ti isti ulaziti u stanove i kuće, a prvi na meti će biti upravo ovi koje sad problem pljačkaškog pohoda na šahtove u Visokom ne zanima!

Proudly powered by WordPress